Pentru că a girat o gaură de 1 000 000 de euro din fondurile localităţii, Viorica Greceanu a fost numita noul administrator public al oraşului Eforie

Cu puţin timp în urmă, la sediul primăriei din Eforie s-a desfăşurat un simulacru de concurs care a avut drept scop aducerea in funcţia de administrator public a unei angajate de-a primăriei, Viorica Greceanu. Aceasta a mai ocupat aceeaşi funcţie şi în mandatul fostului primar, perioadă în care a fost actor în cel mai răsunător dosar de corupţie din Eforie.

Vara anului 2012 vine cu o lovitură pentru locuitorii staţiunii de pe malul mării: mai multi indivizi, printre care şi funcţionari din cadrul primăriei sunt prinşi în timp ce luau şpagă în schimbul promisiunii eliberării unor autorizaţii pentru desfăşurarea comerţului stradal. Funcţionarii vizaţi de ancheta demarată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa erau primarul oraşului, Ovidiu Brăiloiu, viceprimarul Robert Şerban, Greceanu Viorica, administrator public în perioada 01.07.2008-03.11. 2011, Oprea Alina, director executiv al Direcţiei Financiare şi Marius Păvălachi, inspector.

Pe data de 26.05.2009, Consiliul local Eforie aproba asocierea cu S.C. Calibo Cosm SRL, care ulterior şi-a schimbat denumirea în Eforie Estival N-S SRL, avându-l ca administrator pe Dan Bogdan, în vederea exploatării parcărilor şi amplasării de standuri comerciale pentru activităţi sezoniere. Lucrurile au mers bine până în vara lui 2012, când procurorii au descins în Eforie şi au stabilit că de câştigat a avut numai SC Eforie Estival N-S, primăria fiind prejudiciată cu sume importante prin nedeclararea veniturilor reale obţinute, prejudicii care, conform anchetatorilor, s-au ridicat numai în perioada 04.05.2011-31.07. 2012 la suma de 1 801 417 lei la care s-a adăugat TVA-ul de 2 702 302 lei. Conform anchetei, funcţionarii amintiţi mai sus ar fi ignorat cu bună ştiinţă activitatea infracţională a SC Eforie Estival N-S, neurmărind încasările acesteia, primăria Eforie primind din aceasta asociere infima sumă de 80 000 de lei.

Nu doar investigaţia procurorilor a evidenţiat acest prejudiciu creat, printre alţii, cu concursul actualului primar şi viitorului administrator public, ci şi controlul efectuat de ANAF, soldat cu procesul verbal încheiat la data de 14.09.2012, prin care se confirma paguba de 4.503.720 lei suferita de primăria Eforie şi statul român, cu menţiunea că aceasta s-ar fi realizat prin nedeclararea numărului real de locuri de parcare şi de tarabe exploatate.
Controlul Curţii de Conturi scoate de asemenea în evidenţă reaua credinţă şi incompetenţa funcţionarilor primăriei Eforie care nu au organizat monitorizarea şi controlul funcţionării serviciilor de administrare a parcărilor şi locurilor de amplasare a standurilor comerciale, nu au inventariat şi nu au evidenţiat distinct bunurile din proprietatea publică cu care participă la asocierea cu SC EFORIE ESTIVAL N-S SRL şi nu au verificat modul de realizare a veniturilor de către asociatul secund, inspectorii evaluând câstigurile reale ale acestuia numai într-un singur an, la 11 428 000 lei. Raportul Curţii de Conturi relevă ca un prejudiciu de 6 052 000 lei a fost adus prin faptul că activităţile desfăţurate de societatea asociată nici măcar nu au fost autorizate pentru funcţionare, neîncasându-se sumele aferente.

Şi cum se întâmplă în România, astfel de parteneriate în care doar statul pierde, trebuie continuate, actualul primar Robert Şerban îşi răsplăteşte fosta colega de dosar cu un post bine plătit şi total inutil în administraţia oraşului Eforie. Iar prin intermediul acestui articol, publicaţia noastră solicită conducerii primăriei să i se pună la dispoziţie două din cerinţe, şi anume copii după studiile de masterat sau postuniversitare ale dnei Viorica Greceanu precum şi atestatul prin care dovedeşte stăpânirea unei limbi de circulatie internaţională.

Please follow and like us: