De vânzare ! Ecaterina Andronescu, propusă a 4-a oară ministru al Educației: A desființat școlile de arte și meserii

Ecaterina Andronescu (70 de ani), propusă de PSD să ocupe din nou funcția de ministru al Educației, a mai fost de 3 ori șefă a acestui portofoliu. Este cunoscută pentru faptul că a desființat în 2009 școlile de arte și meserii, decizie care a lovit puternic învățământul profesional românesc și care a făcut ca cel puțin 10% dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a să abandoneze școala, după cum se arată într-un document oficial al Ministerului Muncii.

Andronescu a propus în 2012 implementarea unui Bacalaureat profesional, pentru copiii care pică în fiecare an examenul de BAC, dar care să nu le dea dreptul acestor tineri să meargă la facultate.

Tot Ecaterina Andronescu a modificat gradul de dificultate al subiectelor de la Bacalaureatul din 2013. Concret, subiectele au fost diferențiate, iar liceele tehnologice – cu cele mai slabe rezultate la BAC an de an – au primit subiecte mai ușoare decât ale celorlalte specializări la examenele de Română, Matematică, Fizică și Chimie. Modificarea a dus la o rată de promovare la BAC record, după introducerea în 2011 a camerelor de supraveghere. Diferențierea subiectelor de BAC pentru liceele tehnologice a fost anunțată abia când olimpicii au dat primul examen.

Amintim că și anul acesta fostul ministru al Educației Valentin Popa a încercat să schimbe subiectele de BAC, tot pentru anul în curs, prin introducerea de examene grilă. Una dintre sursele acestei modificări a fost chiar Andronescu, care și-a impus ideea în Ministerul condus de Popa prin intermediul altor angajați vechi în Minister.

Tot Ecaterina Andronescu este cea care a dat lovituri decisive reformei educației promovate de Funeriu și Miclea în legea din 2011. Concret, printr-o ordonanță de urgență promovată de Andronescu în ultimele zile ale mandatului din 2012, au fost eliminate din legea educației incompatibilitățile care priveau rectorii-parlamentari, au fost ridicate limitele fixate în lege privind numărul de studenți-doctoranzi pe care un profesor universitar îi poate avea.

A mai fost ministru în Guvernul Ponta în perioada iulie 2012 – decembrie 2012, în Guvernul Boc în perioada decembrie 2008 – octombrie 2009 și în Guvernul Năstase în perioada decembrie 2000 – 19 iunie 2003.

Pe 31 august, când au apărut primele informații că Dragnea i-ar fi propus postul de ministru, Ecaterina Andronescu a declarat : ”Nu am primit această propunere. Cum v-ați putea închipui după scrisoarea pe care am trimis-o? 110% sau cât vreți dvs peste 100% nu se va întâmpla să mi se propună funcția de ministru al Educației. Eu nu sunt de vânzare”.

Liviu Dragnea i-a propus încă din vară Ecaterinei Andronescu funcția de ministru pentru a-i reduce la tăcere pe adversarii interni, revigorați de scrisoarea deschisă prin care aceasta i-a cerut demisia lui Dragnea de la șefia partidului.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment