Cum i se pregăteşte lui Sevil Shhaideh achitarea

Pe 27 iunie, procurorii DNA au trimis-o în judecata pe Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina.
În perioada 23 septembrie 2013 – decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, Shhaideh este acuzată că a inițiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare și a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern precum și nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de inițiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părți din Insula Belina și Brațul Pavel către domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman pentru ca apoi acestea sa fie inchiriate ilegal unei firme private, în speţă Teldrum.
La ultimul termen, apărătorii lui Sevil Shhaideh au cerut însă instanţei de la Tribunalul Bucureşti trimiterea unor adrese către DNA şi SRI pentru a afla dacă probele din cauză au fost obţinute în baza protocoalelor cu SRI, ei fiind de părere că dosarul e unul politic.
Instanţa de judecată şi-a însuşit solicitarea avocaţilor şi a obligat DNA să comunice până pe data de 4 decembrie dacă în dosarele Belina şi TelDrum a avut sprijin din partea SRI, iar în caz afirmativ să detalieze în ce a constat aceasta colaborare. În caz contrar, judecătorul a pus în vedere DNA că va emite o amendă judiciară.

Tot sub sancţiunea amenzii judiciare vor fi şi avocaţii, dacă nu studiază în timp util răspunsul procurorilor anticorupţie.

„Dispune emiterea unei adrese catre Ministerul Public (…) Direcţia Naţională Anticorupţie pentru a comunica dacă în dosarul penal nr. 218/P/2017 au fost obţinute probe prin procedee sau mijloace probatorii la care au participat şi lucrători ai Serviciului Român de Informatii. În caz afirmativ organul de cercetare penală are obligaţia de a identifica mijloacele/procedeele probatorii astfel obţinute, de a detalia implicarea Serviciului Român de Informaţii şi de a menţiona dacă în cuantumul cheltuielilor judiciare efectuate în timpul urmăririi penale apreciate în rechizitoriu la cuantumul de 90.000 de lei au fost incluse şi cele ocazionate de colaborarea dintre cele două instituţii. Solicitarea vizează inclusiv procedee sau mijloace probatorii administrate în dosarele penale 665/P/2017 (n.r.- Dosarul Belina) şi 986/P/2014 (n.r. – Dosarul Tel Drum) ale Ministerului Public. (…) Învederează Ministerul Public (…) că are obligaţia de a formula un răspuns până la data de 04.12.2018 iar părţilor că au obligaţia de a-l studia până la următorul termen de judecată stabilit ulterior primirii răspunsului, sub sancţiunea amenzii judiciare (…)” se arată în minuta deciziei.

Este de menţionat că în luna septembrie a acestui an, Curtea Militară de Apel București a dispus achitarea unui plutonier din Jandarmeria Oradea pentru luare de mită, în baza faptului că protocolul dintre Serviciul Român de Informații și Parchetul General, cu aplicabilitate și la faptele de corupție, este unul ilegal, fiind adăugat într-un mod ”obscur” la Codul de Procedură Penală.

Please follow and like us:

Leave a Comment