Ce îl leagă pe deputatul ” Mitralieră” de avioanele F16 şi de Constanţa

O mare surpriză la parada de 1 Decembrie a fost lipsa de la festivităţi a avioanelor F16, pentru care statul român a plătit 628 de milioane de euro. Motivul invocat de organizatori a fost faptul că pista îngheţată nu a permis decolarea aeronavelor militare. Pista, care ţine de Baza Aeriană 86, cea care adăpostește avioanele, ar fi trebuit să fie construită însă cu sisteme de încălzire, tocmai pentru a evita aceste situații.

Situată lângă Fetești, baza aeriană a intrat într-un amplu program de refacere și modernizare la standarde NATO. În primă fază, organizația nord-atlantică și Ministerul Apărării Naționale (MApN) au plătit aproximativ 32 de milioane euro pentru lucrări de reabilitare și modernizare. Ulterior, Armata Română a mai semnat un contract cadru în valoare de 332 milioane lei, adică în jur de 74 de milioane euro, în urma unei licitații restrânse. Contractul a fost atribuit, în septembrie 2015, unei asocieri de firme formată din liderul Construcții SA, Sinecon SA și Construcții Napoca SA.

Într-o primă etapă, cele trei firme au primit au primit un contract în valoare de aproximativ 19 milioane euro. Potrivit Biroului de Presă al MApN, prin acest contract au fost realizate primele nouă obiective: un pavilion, trei hangare, două clădiri tehnice, un depozit, un atelier și rețelele exterioare aferente obiectivelor.

Firmele Construcții SA și Sinecon SA, ambele din Sibiu, sunt deținute de Ioan Tușinean, Rozalia Maria Sitar și Marius Mircea Sitar. Societățile au obținut în ultimii zece ani peste o sută de contracte a căror valoare totală depășeste suma de 90 de milioane euro.

Cealaltă firmă din asociere, Napoca Construcții SA, este controlată de Ioan Bene, implicat în mai multe afaceri penale. Bene a fost arestat preventiv în dosarul de coruție al lui Horia Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj. Anchetatorii l-au acuzat pe Bene de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri și spălare de bani. Tot el a fost implicat și în afaceri cu motorină care i-au adus un alt dosar penal, în care a fost acuzat de evaziune fiscală, spălarea banilor și delapidare.

Grupul de firme controlate de Tușineanu și Bene au subcontractat o parte din lucrări altor 12 societăți. Unul din subcontractori a fost constituit din asocierea firmelor Concordia Con Strade și Ga & Ma Activ Logystic. Prima firmă este controlată de deputatul PSD Cătălin Marian Rădulescu, zis şi ” Mitralieră” şi administrată de fratele său, Corneliu Rădulescu. Parlamentarul Rădulescu a fost condamnat, în decembrie 2016, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuarea de operațiuni cu financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția de deputat, într-un dosar instrumentat de DNA.

Cea de-a doua firmă, Ga&Ma Activ Logystic nu este nici ea străină de contractele cu statul, majoritatea primite fără licitaţie. Societatea, care are sediul social în Constanţa, este deţinută de Dumitru Paraschita, în proporţie de 95% şi Marius Florian Fugaru, cu 5%. În 2014 şi 2015, în firmă apare şi Cătălin Gabriel Sirghei, adevăratul cap al afacerii. Acesta a fost trimis în judecată de DNA în 2013 pentru că a obţinut fraudulos un contract public, după ce, anterior, mai fusese cercetat penal tot pentru contracte ilegale din bani publici. Întrebat fiind despre motivul pentru care s-a asociat cu astfel de personaje controversate, Corneliu Rădulescu a declarat că îl cunoștea pe Sîrghei de la o lucrare anterioară din Constanța. De fapt sunt două lucrări, ambele  de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA- Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, una din 2 decembrie 2011, cea de-a doua, coincidenţă, tot din 2 decembrie, dar 2012, în valoare totală de 34 800 000 de lei, fără TVA, pentru amenajări rutiere, cel mai probabil fictive.

În luna mai 2017, firma constănţeană a primit peste 3,5 milioane de lei de la Primăria Mihail Kogălniceanu pentru repararea şi modernizarea drumurilor din comună, 985.000 lei de la Primăria din Mihai Viteazu în 2016, peste 982.000 lei de la Primăria Mircea Vodă în 2015, iar de la primăriile din Cumpăna şi Tuzla a încasat în 2014, în decurs de numai o săptămână, 26.591.540,02 de lei, fără TVA, fără licitaţie, invocându-se, la jumătatea toamnei, situaţia de urgenţă.

Please follow and like us:

Leave a Comment