Tratamentul cu Remdesivir, singurul medicament validat împotriva Covid-19, va costa 4500 de dolari

Compania farmaceutică americană Gilead, producătoarea Remdesivir, unicul medicament aprobat de Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente a Statelor Unite, estimează că un tratament care se va întinde pe o perioadă de 10 zile, va costa circa 4500 de dolari, deşi costul de producţie este de doar 9,32 dolari.

Gilead a atras indignarea publicului şi în 2013, când a solicitat 1000 dolari de pastila, pentru Sovaldi, tratamentul împotriva hepatitei C.
Experţii americani spun că şi preţul de 10 dolari este prea mare pentru nou aprobatul medicament antiviral împotriva Covid-19. Un raport al Universităţii din Liverpool a calculat preţul real de producţie al unei pastile de Remdesivir la 0,93 dolari, preţ care include şi o marjă generoasă de profit a fabricantului
Până acum, preşedintele Gilead, Daniel O’Day, a evitat să clarifice situaţia preţului, deşi iniţial declarase că medicamentul va fi distribuit gratuit. Analiştii de pe Wall Street apreciază că Remdesivir va genera profituri de peste 750 milioane de dolari în 2021 şi 1,1 mld dolari în 2022.

Please follow and like us:

Leave a Comment