Cum a fraudat Robert Şerban bugetul de stat în cazul locuinţelor sociale din Eforie Sud

De peste 6 ani de zile, doi mastodonţi neterminaţi zac în bătaia intemperiilor naturii în Eforie Sud, fără ca nimeni să se sinchisească de soarta lor. Nici n-ar avea cine, căci Robert Şerban, actualul edil al oraşului, cel care trebuie să se ocupe de rezolvarea problemei, este tocmai cel care a contribuit la aducerea lor în acest stadiu de degradare.

 

În anul 2009, primăria Eforie demara prima etapă de construire a două blocuri cu opt etaje, la doar 500 de metri de mare, care urmau să fie finalizate în următorii doi ani. Autorităţile locale susţineau că pentru un apartament cu două camere, chiria va fi doar de 57 de lei pe lună. În prima etapă a proiectului urma să se construiască două blocuri cu parter şi opt etaje, care să cuprindă 36 de garsoniere, 72 de apartamente cu 2 camere şi 16 apartamente cu trei camere.

 

Cele două clădiri ar fi trebuit să fie casă pentru chiriaşii evacuaţi din locuinţele retrocedate foştilor proprietari iar valoarea totală a proiectului se ridica la aproximativ 20.000.000 de lei sumă asigurată de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei pentru construcţie şi montaj şi din bugetul local pentru utilităţi şi amenajare parcări şi locuri de joacă.

 

De la demararea lucrărilor în anul 2009, s-au plătit către diverse firme, cele mai multe cu comportament tip fantomă, care au lucrat la construirea blocurilor, 15 173 569 lei. Decontarea acestor sume s-a făcut în baza unor situaţii de lucrări verificate şi avizate de dirigintele de şantier şi însuşite de beneficiarul lucrării, primăria Eforie.

Astfel, la trei ani de când blocurile trebuiau să fie date în folosinţă, în baza contractului de finanţare 36623/ 21.05.2014, încheiat cu Ministerul Dezvoltării, a fost întocmit un borderou de lucrări prin care se certifica faptul ca SC Movilift Jad SRL, executantul lucrării, a prestat în anul 2014 lucrări în valoare de 6 376 706 lei, din care a primit 4 835 723 lei într-o primă tranşă şi în luna decembrie, diferenţa.

Dar cum nimeni nu văzuse de ceva vreme activitate pe şantier, o comisie de recepţie constituită la nivelul primăriei a constatat că realitatea din teren nu corespunde cu datele înscrise în situaţiile confirmate de dirigintele de şantier, firma Consulting Expert Construct SRL, şi a decis stoparea plăţilor către Movilift Jad şi stornarea unui număr de 6 facturi emise, în valoare de 2 680 967 lei, care până la momentul respectiv nu fuseseră plătite.

 

Pe 31.08. 2015, Movilift Jad a emis cele 6 facturi de stornare, confirmând astfel faptul că lucrările descrise în situaţiile de lucrări nu au fost niciodată executate, după care intră în insolvenţă, nu inainte de a cesiona contractul către SC Karatherm Instalaţii SRL. În baza acestui contract, primăria Eforie plăteşte aproape 1 700 000 lei către noul executant, restul sumei, de 1 031 362 lei, rămânând în conturile sale.
Pentru încasarea nelegala a celor 2 680 967 lei, primăria a fost penalizată şi cu 717 332 lei, bani care trebuie plătiţi de la bugetul local. Bineînteles că la scurt timp şi Karatherm Instalaţii intră în faliment, lăsând în urmă două clădiri departe de a fi finalizate vreodată.

 

 

Partea interesantă este însă că primarul Eforiei de la acea vreme, Ovidiu Brăiloiu, conştient de situaţie, s-a ferit să semneze vreun act, cel care n-a avut nicio ezitare în a se implica în astfel de falsuri fiind viceprimarul Robert Şerban. Acesta şi-a pus semnătura pe nu mai puţin de patru documente false: „adresa 35995/05.12.2014, către Ministerul Dezvoltării”, pentru virarea sumelor pentru lucrările chipurile executate de Movilift Jad, „situaţia privind producţia realizată pe anul 2014, lunii noiembrie”, „borderoul situaţiilor de lucrări, noiembrie 2014” şi „centralizatorul financiar al categoriilor de lucrări, noiembrie 2014”.

 


În urma auditului efectuat de Curtea de Conturi la sfârşitul anului 2016, s-au dispus o serie de măsuri pe care Robert Şerban, devenit între timp primar, s-a grăbit să le pună în practică de îndată prin acţiuni în instanţă. Mai puţin una, tocmai cea legată de blocurile sociale, pentru care s-a adresat justiţiei de-abia in 05.12.2018. Şi asta pentru simplul fapt că recuperarea prejudiciilor se prescrie în termen de 3 ani de la producerea acestora, iar Şerban şi-a luat marja de precauţie să nu i se impute lui restituirea sumei, după cum, dealfel, reiese din documentele existente.

Nu de alta dar n-ar da bine să rămână fără frumuseţe de vilă, cherhana pe malul mării, hotel pe faleza din Eforie Nord şi BMW-urile familiei, mărunţişuri agonisite cu trudă în actualul mandat.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment