Cine sunt jupânii lucrărilor pe fonduri europene din Eforie: socrul lui Marian Cruşoveanu şi naşul lui Robert Şerban

Singurul motiv de laudă al primarului din Eforie, Robert Şerban, după 4 ani de mandat, constă în atragerea de fonduri europene pentru oraşul pe care îl păstoreşte. Faptul că în toţi aceşti ani nu s-a reparat niciun trotuar, nu s-a astupat o groapă, nu s-a montat un stâlp de iluminat şi nu s-a pus un cos de gunoi în toată staţiunea are prea puţină relevanţă în faţa refacerii falezelor şi amenajării unor parcuri.

Nu e rău că aceste lucruri se întâmplă, dar locuitorii oraşului merită măcar atât respect încât să nu se mai încălzească cu lemne şi să nu-şi mai ducă copiii la şcoală pe mijlocul străzii de frica trotuarelor distruse.

Grav este însă faptul că, în buna tradiţie românească, aceste fonduri sunt gestionate de indivizi ca Robert Şerban, care, prin tot felul de ilegalităţi şi găinarii, face ca aceşti bani să ajungă într-un final în buzunarele sale, a rudelor sau ale obligaţiilor de partid. Nu ştim cum se face, dar la toate lucrările scoase la licitaţie de primăria din Eforie se prezintă întotdeauna câte un singur participant, care şi întruneşte toate cerinţele şi acesta este invariabil un apropiat al primarului Şerban.

Astfel reabilitarea lacului Belona, lucrare din fonduri europene în valoare de 10.862.435 lei, fără TVA, şi amenajarea a cinci parcuri din Eforie, în valoare de 15.875.067 lei, tot fără TVA, au încăput pe mâinile firmei Setconstruct din Constanţa.

Deşi ca administratori apar două persoane al căror nume nu spune nimic, în realitate firma constănţeană aparţine unui liberal care în mandatul 2102-2016 a fost consilier local în CL Eforie. Numele său este Aurelian Ceauş şi, deloc întâmplător, este naşul de cununie al primarului Robert Şerban. Firma lui principală Interconstruct, participă întotdeauna în asociere sau ca terţ susţinător al Setconstruct la diverse licitaţii pentru lucrări.

 

Alţi bani europeni ajung la o altă firmă de partid, Comprest Util SRL, care aparţine lui Grigore Comăneascu, socrul liberalului Marian Cruşoveanu. Comprest Util şi Asfalt Dobrogea, ambele cu acelasi patronat, refac faleza din Eforie Nord contra sumei de 17 573 954 lei fără TVA şi tot ele reabilitează faleza din Eforie Sud cu 18 078 111 lei fără TVA.

Deasemenea Asfalt Dobrogea, în asociere cu firma Proplast Medi SRL din satul Tuluceşti, o mică localitate de ţigani de lângă Galaţi, care are ca obiect de activitate producerea de ambalaje din material plastic de mici dimensiuni obţinute prin procedeul de injecţie şi suflare, conform propriei descrieri, construieşte două centre culturale, educaționale și recreative în Eforie Nord și Eforie Sud.

Şi nu pe bani puţini, valoarea contractului „Înființarea centrului pentru servicii culturale, educaționale și recreative, Ion Movilă, și îmbunătățirea spațiilor publice urbane în Eforie Nord“ fiind de 18.402.000 lei iar al celui de-al doilea contract – „Înființarea Centrului de Excelență – Carmen Sylva – pentru servicii educationale, culturale și recreative integrate și îmbunătățirea spațiilor publice urbane in Eforie Sud“, de 18.344.400 lei, la care se adaugă TVA-ul.

Şi cum Robert Şerban ştie să-şi respecte cuvântul dat în faţa colegilor de partid şi mai puţin în faţa locuitorilor din Eforie, în iunie 2019, primăria din Eforie a semnat contractul pentru reabilitarea teatrelor de vară din Eforie Nord şi Eforie Sud, tot cu Proplast Medi, partenera lui tata-socru, pentru suma de 17.596.439,40 lei plus TVA.

Nici lucrările de mai mică anvergură nu scapă în afara grupării politico- infracţionale din jurul lui Robert Şerban, 189926 lei pentru repararea unui acoperiş, 98 966 lei pentru înlocuire parchet şi alţi 69 000 lei, respectiv 19 884 lei pentru diverse lucrări ajungând la firma Improvment Construct, administrată de finii deputatului PNL, Robert Boroianu.

Iar familia Cruşoveanu este prezentă si aici, firma unchiului lui Marian Cruşoveanu, Amma Flowers, primind sume uriaşe de bani de la bugetul local, pentru plantarea de panseluţe şi întreţinerea acestora. Astfel în mai 2019, 31 159 lei sunt plătiţi pentru servicii de peisagistică, în iunie, 133 528 lei sunt daţi pentru operaţiuni complexe de udare cu cisterna, apoi pe rând, 68 950 lei, 129 400 lei, 32 840 lei şi 85 560 lei, şi mai sunt dar ne-am plictisit să le enumerăm, ajung în conturile firmei rudelor lui Cruşoveanu. Plus TVA.

Pe 30 octombrie 2018, tata-socru mai primeşte de la generosul primar din Eforie încă 352 795 lei pentru reasfaltarea străzii Liceului Carmen Sylva, stradă care la scurt timp a fost spartă pentru instalarea reţelelor de gaze.

E absolut surprinzătoarea detaşarea cu care un tânăr primar, de la care am fi avut aşteptări mai mari, se pretează la gesturi şi acţiuni atât de imorale. În doar patru ani, Robert Şerban s-a dovedit un om care nu e cu nimic mai presus decât predecesorii săi, pe care îi blamează. Culmea e că mai sunt oameni care cred în el, căci „vorba mieroasă e talentul escrocului”. Sau poate e blestemul nostru de a alege întotdeauna doar răul cel mai mic.

Please follow and like us:

Leave a Comment