Prosteală pe faţă! Marian Cruşoveanu şi Liviu Brăiloiu, parteneri de afaceri ieri, rivali politici azi

 

„Politicul e doar divizia de divertisment a complexului militaro-industrial”. Frank Zappa

Perfect adevărat iar la noi e mai adevărat decât oriunde altundeva. Suntem conştienţi cu toţii că certurile între politicienii noştri sunt nişte mascarade regizate şi discutate dinainte, de multe ori chiar şi cu moderatorul emisiunii la care participă. Totul e circ ieftin, prosteală şi dispreţ faţă de oameni. În spatele disputelor atât de interesante încât cei mai mulţi dintre noi adormim, se află interese comune şi legături de afaceri.

Şi ca să fim mai catolici decât Papa, vă dăm un exemplu concret: doi candidaţi la Parlamentul României, concetăţeni, ambii fiind din Eforie, prieteni de-o viaţă şi parteneri de afaceri, dar, chipurile, inamici politici. Este vorba de Marian Cruşoveanu, candidat liberal la Camera Deputaţilor şi Liviu Brăiloiu, candidatul social-democrat la Senat.

În anul 2002, Ospitalitatea Rom Tours 2000 SRL, primea din partea primăriei Constanţa un teren în suprafaţă de 1413 mp în zona Aurora din Mamaia, pe locul fostului teren de minigolf, pentru care a plătit suma de 45 235 dolari, adică în jur de 32 de dolari pe metru pătrat. Condiţia pusă de primărie şi acceptată de cumpărător, era ca în conformitate cu certificatul de urbanism nr. 3422/23.08.2002, terenul astfel dobândit să-şi păstreze destinaţia, de comercializare artizanat, în caz contrar făcându-se o reevaluare şi implicit o renegociere a preţului.

Ospitalitatea Rom Tours 2000 era reprezentată de Petre Ţuţuianu, întâmplător şi cenzor la S.C. Palas Pelican S.A., societate administrată de fostul prefect Liviu Brăiloiu. Nu-i nicio coincidenţă, este vorba de tatăl fostului preşedinte al CJ Constanţa, Horia Ţuţuianu, cap de listă pentru Camera Deputaţilor. Ce mică e lumea !

În anul 2005, grupul de firme Vectra, din care făceau parte Vectra Construct, Vectra Imobiliare, Vectra Betoane şi Agregate şi City Invest, avându-i ca administratori pe Gabriel Moise şi Adrian Roşu, începea construcţia unui cartier rezidenţial în zona Energia-Baba Novac. Peste 300 de familii s-au lăsat încântate de ofertele dezvoltatorului imobiliar, plătind în avans sume cuprinse între 35 000 şi 40 000 de euro pentru un viitor apartament. După trei ani, în locul cartierului mult visat se căscau doar nişte gropi iar firmele din cadrul grupului Vectra intrau una după alta în insolvenţă, lăsând în urmă o gaură de 12 milioane de euro.

În 2008, noii acţionari ai societăţii Ospitalitatea Rom Tours 2000, Nicolae Cruşoveanu, Ovidiu Brăiloiu şi Liviu Brăiloiu, decid să profite de boom-ul imobiliar intrând într-un parteneriat cu Vectra, în vederea construirii complexului rezidenţial Saraesa pe lotul de pământ cumpărat de la primărie. Cum însă schimbarea destinaţiei inţiale a terenului implica şi renegocierea preţului de cumpărare, cei trei evită această situaţie, recurgând la un artificiu cu vădit iz penal, şi vând terenul lui Marian Cruşoveanu, fiul lui Nicolae Cruşoveanu, şi lui Liviu Brăiloiu, ca persoane fizice, cu suma de 178 500 lei, precizând în fals că terenul “nu are sarcini şi nu este grevat de existenţa vreunui litigiu”.

În aceeaşi zi, între Vectra Imobiliare SRL pe de-o parte şi Marian Cruşoveanu şi Liviu Brăiloiu, de cealaltă parte, se încheie contractul de asociere în participaţiune autentificat cu nr. 1178/08.07.2008, care prevede ca Vectra să execute pe locul vechiului teren de minigolf o clădire de apartamente înaltă de 10 etaje, cu o suprafaţă construită de 1250 de mp pe etaj, din care 30 de apartamente reveneau ultimilor doi. Imediat Vectra s-a apucat de treabă şi în scurt timp primele nivele ale imobilului erau ridicate, chiar şi în lipsa autorizaţiei de construire care va fi eliberată abia în luna iulie a anului următor. Proiectul şi memoriul justificativ erau gata încă din luna mai, fiind întocmite de firma arhitectului şef al primăriei Eforie, condusă de Ovidiu Brăiloiu, Dan Leu, pe care Liviu Brăiloiu se jură că nu-l cunoaşte.

 

În baza actului adiţional încheiat între cele două părţi, Vectra Imobiliare se obliga ca până la data de 15 noiembrie 2010 să predea cele 30 de apartamente, în caz contrar acceptând să plătească contravaloarea acestora în cuantum de 6,5 milioane euro şi să finalizeze întregul imobil până pe 15 mai 2011, cu clauza ca în situaţia în care stadiul construcţiei nu depăşeşte 60%, investiţia rezultată până la acea dată să rămână în întregime cuplului Brăiloiu-Cruşoveanu.

Interesant este şi faptul că deşi Vectra îşi asuma prin contract şi autorizarea construcţiei, autorizaţia a fost eliberată pe numele lui Marian Cruşoveanu deoarece la data solicitării ei, iunie 2009, firma constructoare era deja în insolvenţă. Vectra şi-a respectat obligaţiunile doar atât cât trebuia, căci în octombrie 2008, refuza la plată primul furnizor iar în februarie 2009 intra în procedura de insolvenţă. La scurt timp, pe 30 aprilie, şi Ospitalitatea Rom Tours 2000, pentru a se sustrage renegocierii contractului de vânzare-cumpărare cu primăria Constanţa, solicita închiderea punctului de lucru din incinta Minigolf Aurora şi suspendarea activităţii pentru următorii trei ani.

Premeditarea ingineriei prin care banii oamenilor să ajungă în buzunarele lui Cruşoveanu şi Brăiloiu rezidă atât din faptul că Vectra s-a grăbit să edifice construcţia până la intrarea în faliment cât şi din acela că s-a îngrijit ca stadiul lucrării să nu depăşească procentul de 60%. În urma raportului întocmit pe 10.07.2010 de inspectorii primăriei, cu scopul regularizării taxei la autorizaţia de construcţie, rezulta că valoarea lucrărilor efectuate până în acel moment era de 4 518 530 lei, din totalul investiţiei de 8 790 910 lei, adică undeva în jurul la 50%. În aceste condiţii, dată fiind imposibilitatea firmei Vectra de a respecta contractul, Liviu Brăiloiu şi Marian Cruşoveanu au rămas fericiţii proprietari ai unui teren în mijlocul staţiunii Mamaia, cumpărat cu 32 de dolari/mp, pe care se înalţă o construcţie neterminată de 1 000 000 de euro, ridicată pe nimic.

Cine sunt administratorii de la Vectra

Adrian Roşu este finul senatorului Nicolae Moga şi unul din sponsorii fideli ai organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. Prima firmă la care a fost acţionar şi administrator, Balvale Pit SRL, se ocupa de achiziţionarea de deşeuri feroase reciclabile, prin intermediul mai multor societăţi-fantomă care declaraseră sedii fictive. Operaţiunile comerciale de achiziţie şi revânzare a fierului vechi au fost înregistrate în fals în actele contabile ale firmei, creând un prejudiciu de 9 566 000 000 lei. Drept consecinţă, pe numele său a fost întocmit un dosar penal de evaziune fiscală, cu începerea urmăririi penale, în timp ce societatea Balvale Pit SRL se află încă pe rolul Tribunalului Constanta, în faliment. În 2002, Adrian Roşu împreună cu Gabriel Moise înfiinţează firma Gamad Shipping SRL, cu acelaşi obiect de activitate. În anul 2006, Tribunalul Constanţa accepta cererea de insolvenţă şi a acestei societăţi.

Pe lângă grupul Vectra, cei doi mai sunt acţionari la încă 13 firme, prin care derulează operaţiuni de spălare de bani şi evaziune fiscală. În trei dintre acestea, Mondoterm SRL, Recon Construct şi City Invest, toate în faliment în momentul de faţă, au fost transferate toate bunurile mijloace fixe şi fondurile societăţii Vectra Construct. O parte din bani, peste 140 000 de euro, a fost folosită pentru construirea casei D+P+2E a lui Gabriel Moise, de pe strada Ed.Caudela nr.13 iar cu alţi bani au fost achiziţionate motociclete marca Yamaha, ski-jeturi şi telefoane mobile de 1000 de euro/bucata. În perioada 5.06.2006-5.06.2009, Roşu şi Moise şi-au însuşit în mod direct 2 060 000 de euro, alţi 5 090 000 euro fiind sustraşi prin diferite escrocherii gen Saraesa.

Actualmente, Adrian Roşu şi Gabriel Moise sunt liberi ca pasărea cerului după ce pedepsele primite, de câte 20 de ani de închisoare, au fost anulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar Marian Cruşoveanu şi Liviu Brăiloiu ne vor reprezenta cu cinste în Parlamentul României.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment