Pe cine protejează procurorii DNA Constanța? Acord cu o evazionistă din domeniul cerealelor fără recuperarea prejudiciului

Procurorii DNA Constanța s-au înțeles cu o afaceristă inculpată pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro.

Doina Eugenia Mănăilescu, de 57 de ani, din Constanța, a recunoscut  tot, a colaborat cu anchetatorii și a acceptat o pedeapsă de 7 ani și jumătate de închisoare.

În perioada 2006-2011, aceasta, alături de alte persoane, ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor. În acest context Doina Eugenia Mănăilescu beneficiind de ajutorul altor oameni de afaceri, ar fi evidențiat în actele contabile ale societății pe care o administra, un număr de 1.371 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale în cuantum de 110.456.048 lei.

 

De menționat este faptul că documentele respective ar fi fost emise de societățile comerciale administrate de membrii grupului în scopul disimulării originii ilicite a banilor obținuți în modalitatea de mai sus. Inculpata ar fi introdus suma de 106.607.591 lei într-un circuit financiar complex pentru ca, în final, banii să se întoarcă tot la ea, fie în numerar fie prin depuneri în conturile personale sau ale unor apropiați. Prin aceste demersuri a fost produs un prejudiciu în valoare de 32.666.067 lei la bugetul de stat, echivalent a 7.841.366 euro, reprezentând TVA în cuantum de 18.238.698 lei și impozit pe profit în cuantum de 14.427.372 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

 

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu trei inculpați, în sarcina lor reținându-se săvârșirea în forma autoratului și a complicității, a infracțiunilor de: constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălarea banilor, ambele în formă continuată.

 

Pe 12 februarie 2021, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurori și Doina Mănăilescu și a validat înțelegerea. Inculpata a primit 7 ani și jumătate de detenție cu executare, urmând ca cele 8 milioane de euro să facă obiectul unui alt proces, civil de această dată, dintre ANAF și inculpată pentru eventuala recuperare a prejudiciului.

Femeia se află deja în penitenciarul Târgșor, fiind condamnată în 2018 la 7 ani de detenție cu executare în alt dosar penal, tot pentru evaziune fiscală, transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia și  spălare de bani.

În plus, judecătorii au obligat-o în acest prim dosar la restituirea prejudiciului de peste 1,1 milioane de euro.

Aflată în penitenciarul Târgşor, cu deja două condamnări la activ, prima de 7 ani de detenție, a doua de 7 ani și jumătate, Doina Mănăilescu a cerut contopirea pedepselor.

Pe 1 iulie 2021, Tribunalul Prahova i-a admis cererea şi i-a aplicat un spor de jumătate de an. Astfel, din două pedepse, una de 7 ani, alta de 7 ani şi jumătate, Doina Mănăilescu va executa o pedeapsă rezultantă de 8 ani. Din această pedeapsă ea a executat deja peste 4 ani şi 7 luni, cu tot cu arestul preventiv din februarie 2015.

Din primul dosar, ANAF – Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale a recuperat până în momentul de față 0(zero) lei și mai mult ca sigur că aceeași sumă va fi recuperată și după această nouă înțelegere.

Please follow and like us:

Leave a Comment