Laura Codruța Koveși acuzată că mușamalizează șpaga de 4 milioane de euro primită de Comisarul european pentru Sănătate pentru achiziționarea vaccinului anti-Covid

 

Mai multe publicații occidentale atrag atenția asupra faptului că o șpagă de 4 milioane de euro continuă să nu fie investigată de Parchetul Europeen (EPPO), condus de românca Laura Codruța Kovesi.

Conform presei cipriote, Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, cea care a semnat contractele pentru achiziționarea vaccinurilor la nivelul UE, ar fi primit drept mită suma de 4 milioane de euro în contul firmei Maralo Limited, deținută de soțul său, Kyriakos Kyriakides.

Banii au ajuns în contul firmei prin intermediul Cyprus Cooperative Bank, o bancă cu reputație scăzută, salvată de la faliment prin bani publici, și figurează sub forma unui credit.

Mai mult, comisarul european a emis în mod voit să declare în declarația de interese faptul că soțul său ar detine respectiva companie.

După cum arată un raport al Curții de Conturi cipriote, acesta nu îndeplinea condițiile pentru accesarea unui împrumut atât de mare, neavând resursele necesare pentru a-l plăti.

În fața acestor dezvăluirii, euro-comisarul a încercat să nege că banii ar avea vreo legătură cu achizițiile de vaccinuri și cu campania de vaccinare europeană.

Numai  că Stella Kyriakides are o relație foarte strânsă cu companiile farmaceutice.

Actualul comisar pentru Sănătate a condus multă vreme organizația cipriotă Europa Donna și apoi a fost președinta Coaliției Europene împotriva Cancerului de Sân Europa Donna.

Ștatele financiare ale Coaliției Europene Europa Donna arată că, în ultimii ani, aceasta a primit subvenții de mai multe milioane de euro din partea Pfizer, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Subvențiile au acoperit cheltuieli diverse, de la salarii la costuri de deplasare și cazare la conferințe, totul achitat de producătorii de vaccinuri.

 

Acum câțiva ani, Stella Kyriakides și rețeaua ei, Europa Donna, au fost implicați în privatizarea tuturor tratamentelor oncologice din Cipru, ceea ce a atras o explozie a costurilor tratamentelor.

În urma scandalului, situația a fost adusă în discuție în Parlamentul cipriot. Toți deputații au votat în favoarea naționalizării tratamentelor oncologice, cu o singură excepție: Stella Kyriakides, la acea dată parlamentar.

 

Conform propriului site, Comisia Europeană s-a angajat să plătească firmelor producătoare de vaccin anti-Covid, peste 2 miliarde de euro, alte 750 de milioane de euro fiind plătite de statele membre. Deasemenea, Comisia și-a asigurat un număr de 4,6 miliarde de doze de vaccin la o populație de doar 448 milioane de cetățeni.

Cel mai ieftin vaccin este cel de la AstraZeneca, 1,78 euro/doză, la care s-a renunțat în această primăvară, preferându-se cele de la Pfizer și Moderna, de zece ori mai scumpe.

 

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment