Performanța cere sacrificii! Ce inginerii financiare au făcut părinții Simonei Halep, pentru a avea cu ce plăti orele de tenis

 

Simona Halep a câștigat sume amețitoare din tenis, iar o parte din bani i-a investit în afaceri care nu sunt, însă, pe numele ei. Familia este cea care pune banii Simonei la treabă.

Este a treia jucătoare din istorie ca venituri. Mai mult a câștigat doar Serena Williams, cu 94 de milioane de dolari și sora ei Venus cu 42 de milioane de dolari. A început să câștige mai bine din anul 2011 când a reușit să treacă un prim tur la Openul Australian. Din 2013 ea s-a aflat în top 10 până în 2021. Anul trecut a fost unul cu câștiguri slabe de 700.000 de dolari, dar anul trecut a câștigat 2,25 milioane de dolari. Halep a câștigat în fiecare an un turneu important.

Simona Halep, 31 de ani, nu are afaceri pe numele ei în România. Familia ei a fost și este implicată intr-o serie de afaceri prin tatăl Stere Halep, 60 de ani, mama, Halep Sultana, 58 de ani și fratele acesteia, Stere Nicolae, 36 de ani.

Fratele Simonei deține cele mai multe companii din familie fiind și un investitor imobiliar în zona de nord a stațiunii Mamaia.
Nicolae Halep deține împreună cu Iancu Cartuna, un angajat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, compania New Concept Building SRL, care intenționa să dezvolte un bloc de apartamente în Năvodari, Lotus Studios Aparthotel. Firma are un singur angajat și, în 2020, a făcut 6,6 milioane de lei profit. Un an mai devreme, firma a avut 1,6 milioane de lei profit la un singur angajat.

Înfiinţată în 2016, New Concept Building SRL are sediul în municipiul Constanţa. Capitalul social subscris, de 200 de lei, integral vărsat, este compus din 20 de părţi sociale, valoarea unei părţi sociale fiind de 10 lei. Asociaţi persoane fizice sunt: Nicolae Halep, născut pe 23.03.1986, în localitatea Babadag, Tulcea (fratele jucătoarei de tenis Simona Halep), şi Iancu Cartuna, născut pe 9.03.1986, în Constanţa, fiecare cu 50% din capitalul social. Administratorii firmei sunt Nicolae Halep şi Iancu Cartuna, potrivit unui anunț din 2018.

Până la urmă aceste apartamente au fost dezvoltate pe firma SH Resort SRL deținută împreună cu tatăl său. Ulterior, Halep Nicolae a vândut apartamentele pe persoană fizică. Compania a avut 4 angajați și ca obiect de activitate este trecut „hoteluri și alte facilități de cazare”. A avut un profit de puțin peste 300.000 lei în 2021, iar în 2020 o pierdere de 340.000 de lei.

Pe aceeași firmă, fratele și tatăl Simonei Halep intenționează să construiască și un hotel în Constanța în apropierea cafenelei deținută de familie. Fratele Simonei Halep este implicat în afaceri și cu familia fostului soț al Simonei Halep, Toni Iuruc, cu care are încă o companie al cărei obiect de activitate este legată de restaurante.

Tatăl a început afacerile la 29 de ani, în 1991, cu Hefaistos SRL o afacere făcută cu fratele său, Halep Iancu, în domeniul agriculturii. Firma a fost radiată între timp.
Ulterior, în 2003, și-a făcut împreună cu soția o fabrică de lapte și produse lactate, Lacto Mony SRL, din ale cărei profituri i-a sponsorizat în parte și cariera sportivă a Simonei Halep care a mai beneficiat de ajutorul material consistent al unuia dintre cei mai bogați oameni de afaceri constănțeni, Corneliu Idu, cu afaceri în domeniul shippingului, însă decedat în urmă cu doi ani. De asemenea, a fost ajutată de Gheorghe Hagi.

Fuga de fisc

Potrivit documentelor vremii, familia Halep a avut probleme cu creditorii.
Într-unul din aceste dosare, tatăl Simonei Halep era acuzat de către creditorii companiei, în acest caz de către fiscul local din Constanța, că-și înstrăinase o serie de utilaje de pe o societate pe alta pentru a scăpa de urma creditorilor.
În plus, arată reclamanta, pârâtul deţine calitatea de administrator într-o altă societate cu acelaşi obiect de activitate, producţia de brânzeturi.

S-a susţinut de către reclamantă că ar exista suspiciuni în sensul că pârâtul ar fi înstrăinat utilajele folosite pentru producţia brânzeturilor în cadrul SC H. Nicolas SRL celeilalte societăţi administrate de el, SC Lacto Mony SRL însă instanţa constată că nu s-au administrat de către reclamantă nici un fel de probe care să susţină deturnarea de către pârât a elementelor activului societatii.
Lacto Mony SRL are afaceri anuale de 2-3 milioane de lei și un profit anual de 4-500.000 lei dar și numeroase procese pe rol fie cu instituții publice – ANAF sau Autoritatea Națională a Vămilor etc- fie cu foști parteneri de afaceri.
În urmă cu doi ani, părinții Simonei Halep s-au retras din această afacere pe care i-au vândut-o lui Nicolae Tală, un tânăr om de afaceri născut în Babadag, Tulcea cu domiciliul în Constanța

Societatea H. Nicolas SRL a fost înființată în 1993 de către Stere Halep având același obiect de activitate cu cel al Lacto Mony SRL. Compania a intrat în insolvență în 2012 pentru imposibilitatea plății a 70.000 lei taxe și impozite către Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța, fiind radiată în 2014

 

Statul a cerut atragerea răspunderii patrimoniale a asociaților și administratorilor, adică a părinților Simonei Halep, însă instanța de judecată a respins această solicitare.

Stere Halep s-a concentrat în ultimii ani pe achiziția de terenuri agricole în nordul județului Constanța, strângând o suprafață de câteva zeci de hectare alături de alți investitori de origine aromână.
Simona se află, azi, într-o situație extrem de delicată și ar putea primi o suspendare care să o împiedice să mai joace tenis și implicit să mai câștige bani din acest sport.

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

 

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

 

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment