După ce a devalizat COMCM, Constantin Frățilă e vizat și într-un dosar de înșelăciune

Pe data de 18 decembrie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Constanța, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, au efectuat 7 percheziții domiciliare la domiciliile a patru persoane fizice și două persoane juridice.

Acestea sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcții ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea și rezistența, dacă în acest fel este pusă în pericol viața sau integritatea corporală a uneia sau mai multor persoane, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În urma probatoriului administrat, a reieșit că cele patru persoane, care ar face parte din  conducerea unei societăți comerciale, ar fi comercializat și livrat, unei alte societăți comerciale, beton fabricat în stația de betoane proprie de o calitate inferioară, prezentând împrejurarea nereală că produsul este de o calitate superioară.

În vederea inducerii în eroare a persoanei vătămate, ar fi întocmit documente însoțitoare false, respectiv facturi fiscale, avize de însoțire a mărfii, declarații de conformitate.

 

Tot din cercetările efectuate în dosar a rezultat că organele de conducere ale aceleiași societăți comerciale ar fi comercializat și livrat, unui alt agent economic, beton fabricat în stația de betoane proprie de o calitate inferioară.

La rândul său, administratorul acestui agent economic ar fi comercializat și livrat produsul respectiv unei persoane fizice, în baza unor documente falsificate, prezentând împrejurarea nereală că produsul este de o calitate superioară.

În urma efectuării perchezițiilor, au fost ridicate înscrisuri cu valoare probatorie, 5 telefoane mobile, două laptopuri și o unitate de calculator.

În acest caz, cercetările sunt continuate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Constanța, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

La acțiune au participat și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Constanța.

Principala societate vizată în acest dosar este Consulting & Construction Investments SA, specializată în fabricarea betoanelor pentru construcții.  Asociații firmei Consulting & Construction Investments SA sunt Maria Alexandra Cociu (fiica lui Constatin Frățilă) și Irina Elena Arion. Societatea cu sediul social pe Bulevardul Aurel Vlaicu este administrată de Constantin Louiss Bucăloiu.

 

N-ar fi primul dosar pentru Constantin Frăţilă. Acesta este unul dintre oamenii de afaceri controversaţi ai Constanţei. Fost arbitru de fotbal, dat afară din arbitraj după ce ar fi primit de la Gigi Becali 10 000 de dolari ca să trucheze un meci, Frăţilă s-a reorientat spre zona de afaceri. Ba chiar s-a implicat şi în politică, candidând pentru Primăria Constanţa cu sloganul ” Lege şi Ordine”, unde a obţinut un scor penibil.

Şi cum năravul din fire n-are lecuire, Frăţilă s-a pricopsit cu zeci de plângeri penale pentru aproape jumătate din infracţiunile din Codul Penal, începând cu constituire a unui grup infracţional organizat, manipulare a pieţei de capital în formă continuată, trecere fictivă a acţiunilor pe numele altei persoane, spălare de bani în formă continuată, şi terminând cu furt calificat, ca ultimul borfaş.

Tribunalul Constanţa a admis o cerere a conducerii SIF Transilvania privind reluarea urmăririi penale împotriva lui Constantin Frăţilă şi apropiaţilor săi, într-o speţă veche din 2014 ce vizează furtul companiei SCUT SA din portofoliul COMCM Constanţa. COMCM este deţinută de SIF Transilvania cu 56%.

Solicitarea a fost făcută şi aprobată şi pe baza faptului că procurorul a încadrat juridic două fapte în mod eronat când în realitate era evident că încadrarea juridică ar fi trebuit să privească infracţiunea de divulgare de informaţii privilegiate respectiv cea de furt calificat.

Într-o adresă din iulie transmisă Tribunalului Constanţa, SIF Transilvania a formulat o plângere împotriva soluţiei de clasare ce a fost dispusă prin ordonanţa nr. 2848/P/2018 din 03.03.2020 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Frăţilă, împreună cu alţi doi membrii ai familiei, Frăţilă Mihaela-soţie şi Cociu Maria-Alexandra-fiică, şi S.C. Consulting&Construction Investments SRL Constanţa deţin aproximativ 42% din capitalul social al COMCM SA.

În perioada 2012-2014 COMCM SA a fost administrată de un consiliu de administraţie susţinut şi controlat de Frăţilă Constantin iar pe fondul unor fraude ce au fost săvârşite în gestiunea companiei, în luna iulie 2014 SIF Transilvania SA a solicitat consiliului de administraţie al Comcm SA să procedeze la convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA), propunând printre altele alegerea unor noi administratori.

La data de 07.09.2014, reprezentantul SIF Transilvania SA desemnat să participe la lucrările acestei adunări a fost indus în eroare de către Frăţilă cu privire la locaţia în care uma să fie ţinută şedinţa, astfel încât AGOA COMCM SA s-a desfăşurat în lipsa sa.

Nefiind recunoscută de acţionarii minoritari şedinţa AGOA ţinută la 07.09.2014, în data de 08.09.2014 a fost organizată o doua şedinţă a AGOA COMCM, şedinţă la care au participat doar acei acţionari din sfera de influenţă a lui Frăţilă Constantin, fiind adoptate hotărâri conform intereselor pe care acest grup le avea.

COMCM SA deţinea la acel moment nu mai puţin de 64% din capitalul social al SC SCUT SA Constanţa, aceasta din urmă fiind o companie cu obiect de activitate similar cu cel al COMCM SA, activând în sectorul construcţiilor. La SCUT SA, Frăţilă Constantin deţinea, în aceiaşi perioadă, aproximativ 32% din capitalul social.

În intervalul dintre solicitarea SIF Transilvania SA de convocare a AGOA COMCM SA şi data ţinerii şedinţei AGOA, fără aprobarea acţionarilor, administratorii şi directorul general al COMCM SA au înstrăinat prin 17 tranzacţii bursiere un pachet de 7.811.200 acţiuni SCUT la preţul mult subevaluat de 0,13 lei/acţiune, către Frăţilă Constantin şi persoane apropiate de el.

În data de 08.08.2014 au avut loc 6 tranzacţii cu acţiuni SCUT, în volum total de 4.409.000 acţiuni (reprezentând 18,06% din numărul total de acţiuni ale emitentului) şi în valoare de 539.150 lei, rezultând un preţ mediu de 0,1222 lei/acţiune. Clientul vânzător în toate cele 6 tranzacţii a fost COMCM S.A., iar principalul cumpărător, S.C. Alexa Business & Investments S.R.L. (4.395.500 acţiuni).

Cele două ordine de cumpărare şi două de vânzare ale acestora au fost introduse la o distanţă de 9 respectiv 6 secunde unul de celălalt, primele introduse fiind ordinele de vânzare. Conform menţiunii făcute pe ordinele în format fizic, acestea au fost date personal de către cei doi clienţi.

Ulterior tranzacţiilor din data de 08.08.2014 şi până în data de 08.09.2014 au avut loc 11 tranzacţii cu acţiuni SCUT, în volum total de 3.402.200 acţiuni, reprezentând 13,94% din numărul total de acţiuni ale emitentului, în valoare de 476.307 lei, rezultând un preţ mediu de 0,14 lei/acţiune.

Prin 10 din cele 11 tranzacţii, COMCM a vândut 3.402.200 acţiuni către:
– Pavel Maria – 1.220.000 acţiuni (29.08.2014);
– S.C. Consulting & Construction Investments S.R.L. – 1.219.700 acţiuni (05.09.2014 şi 08.09.2014);
– S.C. Alexa Business&Investments S.R.L. – 485.500 acţiuni (08.09.2014);
– Saioc Mihaela – 414.380 acţiuni ( 18.08, 29.08., 08.09.2014);
– Frăţilă Constantin – 57.100 acţiuni ( 01.09.2014);

Ca să cuprindeţi amploarea fraudei, în luna iulie a aceluiaşi an, acţiunile SCUT se tranzacţionau la preţuri de peste 0,5 lei/acţiune.

Pe 16.04.2015, Mârlăneanu Ion, care la acea dată nu mai era directorul general al COMCM, a mai scos din patrimoniul societăţii încă un pachet de 1.004.800 acţiuni Scut, la preţul de 0,24 lei/acţiune, pachet ce reprezenta 4,1168% din capitalul social al SCUT SA.

La 30.06.2014 dl.Frăţilă Constantin controla în nume personal 32,766% din capitalul social al Scut SA. Frăţilă Constantin, Frăţilă Maria Alexandra, fiica acestuia şi Alexe Gabriela au făcut parte din consiliul de administraţie al COMCM SA, primul fiind chiar preşedinte al C.A. până la 10.06.2014 . Ulterior, la 11.06.2014, urmare a „demisiei” lui Frăţilă C-tin, preşedinte C.A. al COMCM a fost „aleasă” Alexe Gabriela.

În cadrul SCUT S.A., Frăţilă Constantin, Frăţilă Maria Alexandra şi Alexe Gabriela au deţinut cu rândul calitatea de acţionar/administrator/ director, după cum au vrut ei.

În aceasta perioadă COMCM S.A. a derulat diverse contracte comerciale cu SCUT S.A., Consulting & Construction Investments S.R.L. şi Alexa Business & Investments S.R.L.

S.C. Consulting & Construction Investments S.R.L. a fost înfiinţată de Saioc Mihaela în 2004, ulterior urmare a unei fuziuni prin absorţie derulată în 2008 cu alte trei societăţi comerciale, din care două controlate de familia Frăţilă, societatea a ajuns să fie deţinută majoritar de Frăţilă, acesta ajungând să deţină după fuziune cca 76% din capitalul social al CCI SRL .
Ulterior, în urma unor cesiuni de părţi sociale, societatea a ajuns să fie deţinută 100% de Saioc Mihaela. Aceasta a deţinut/deţine funcţia de şef departament marketing în cadrul COMCM SA. Alexe Gabriela a fost numită administrator al CCI SRL, deţinând concomitent şi funcţia de administrator al COMCM SA.
Frăţilă C-tin nu s-a îndepărtat de această societate, supraveghindu-i îndeaproape activitatea din postura de angajat pe probleme de investiţii al acesteia mai mult, acordând o serie de garanţii la credite obţinute de această societate ori chiar împrumutând-o cu bani.

S.C. Alexa Business & Investments S.R.L. a fost înfiinţată în anul 2009 şi provine din divizarea S.C. Com Auto S.R.L., societate ce a avut ca asociaţi pe Frăţilă Mihaela şi Frăţilă Maria Alexandra. După divizare S.C. Alexa Business & Investments S.R.L. a fost deţinută 100% de Frăţilă Maria Alexandra , aceasta din urmă fiind dealtfel şi administratorul unic al societăţii.

Începând cu anul 2012 după o majorare a capitalului social au mai fost cooptaţi alţi asociaţi, respectiv Saioc Mihaela şi Drăgoi Ştefan, Pascu Narcisa,Bobelea Ramona, ulterior Frăţilă Maria Alexandra „dispărând” din structura asociativă a societăţii, administrarea acesteia fiind preluată de Pascu Narcisa.
Că societatea a rămas sub controlul familiei Frăţilă stă dovadă faptul că Frăţilă Constantin este angajat la S.C. Alexa Business & Investment S.R.L., aşa cum este consemnat în Decizia ASF nr. 983/25.04.2016.

Pavel Maria este unul dintre acţionarii S.I.F. Transilvania S.A. care, în mod cu totul întâmplător, în anul 2014 a fost semnatara unei acţiuni în justiţie, alături de Frăţilă Maria Alexandra , acţiune ce avea ca obiect anularea unei hotărâri a A.G.O.A. a SIF Transilvania S.A. prin care acţionarii acesteia din urmă hotărâseră revocarea lui Frăţilă Constantin din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere al S.I.F. Transilvania S.A.
Susnumita este soacra lui Frăţilă Constantin, informaţie ce a fost verificată de DIICOT-ST Constanţa într-un alt dosar (582/D/P/2016) care acum se află pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa (1703/P/2019).

Alexe Gabriela este fosta directoare economică la Grup Media Sud, societate de transport care îi aparţinea lui Corneliu Iacubov, dar care în acte era pe numele lui Frăţilă.

Cociu Daniel, la rândul său acţionar al S.I.F. Transilvania S.A. este fiul lui Cociu Niculai, asociat unic şi administrator al S.C. Amycris Trans S.R.L., societate care în cursul anului 2016 a jucat rolul de „parcare” a acţiunilor pe care dl. Frăţilă le deţinea la S.I.F. Transilvania S.A. şi care, în lipsa disponibilităţilor financiare necesare decontării tranzacţiilor bursiere a fost „nevoită” să împrumute banii necesari chiar de la Frăţilă, banii tranzitând mai întâi contul bancar al numitului Cociu Daniel, aceste aspecte fiind consemnate de A.S.F. în Decizia sa nr.981/25.04.2016 . Cociu Daniel este ginerele lui Frăţilă Constantin, fiind căsătorit cu una din fiicele acestuia, respectiv cu Maria-Alexandra.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment