Al cui agent este Marcel Ciolacu ? Sute de milioane de euro câștigate pe bursa de la Toronto de către stăpânii săi

De ce a mințit premierul României că decizia în procesul intentat de firma canadiană Gabriel Resources statului român în cazul Roșia Montană urmează să se dea pe 10 februarie 2024 și nu pe 12 martie, cum anunțase Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) ? Și de ce s-a antepronunțat afirmând că România va pierde și va plăti despăgubirile de 3,3 miliarde de dolari solicitate de canadieni?

Simplu, deoarece așa a primit ordin amărâtul de șofer al lui Omar Hayssam și fost schimbător de valută din Buzău ajuns premier al unei țări ratate.

Deși se prezintă ca fiind firmă canadiană, Gabriel Resources are ca acționari un miliardar israelian, Beny Steinmetz și americanii de origine evreiască John Paulson, Thomas Kaplan și omniprezentul George Soros, prin firma Newmont Mining Corp.

În CV-ul său, Ciolacu a menționat mai cu fereală că între 1992-1998 a fost administrator la o firmă israeliană de import-export, adică o firmă a serviciilor secrete israeliene. Dealtfel, în toate cele trei mandate ale sale de deputat, Ciolacu a făcut parte constant din grupul parlamentar de prietenie cu Israel.

Astfel  se explică și declarațiile lui Ciolacu, în urma cărora acțiunile Gabriel – RMGC au crescut numai în ultimele 18 zile cu 217,57 milioane dolari.

Compania canadiană Gabriel Resources Ltd are listate 1.036.063.840 de acțiuni, conform datelor de pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a variat între 0,41 și 0,46 dolari în prima lună a anului 2024.

Pe 31 ianuarie 2024, o acțiune Gabriel Resources se tranzacționa la prețul de 0,45 dolari. Valoarea cumulată a acțiunilor era la aceea dată de peste 466,22 milioane de dolari.

În seara zilei de 31 ianuarie au început să curgă știrile despre procesul de la Washington dintre Gabriel Resources și România. Toate publicații au anunțat la unison că România a pierdut procesul și ar urma să plătească despăgubiri de minimum două miliarde de dolari.

Informațiile pe surse transmise de Guvernul României și Ministerul Finanțelor arătau că decizia oficială ar urma să fie emisă pe data de 10 februarie 2024.

O zi mai târziu, pe 1 februarie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat oficial că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană şi este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri.

„Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. (…) În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces. Întâi şi întâi să vedem instanţa ce sumă va hotărî”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În urma acestor declarații oficiale, acțiunile Gabriel Resources au început să crească semnificativ pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a crescut de la 0,45 la 0,57 dolari în data de 2 februarie, zi în care s-au tranzacționat peste 807.000 de acțiuni. De aproape 20 de ori mai mult față de 31 ianuarie, atunci când s-au tranzacționat doar 41.290 de acțiuni.

Decizia urma să fie dată pe 12 martie, nu pe 10 februarie

Tot pe 2 februarie, compania Gabriel Resources a anunțat pe Bursa din Toronto că o decizie în dosarul Roșia Montană ar urma să fie emisă până la data de 12 martie 2024.

„Gabriel ia act de creșterea recentă a prețului acțiunilor sale și a volumului de acțiuni tranzacționate. Gabriel nu are cunoștință de nicio decizie a Tribunalului sau de momentul în care va fi emisă aceasta și așteaptă o comunicare suplimentare din partea ICSID în acest sens. O dată primit, Gabriel va anunța piața fără întârziere”, se menționează în comunicatul emis de Gabriel Resources.

Mai mult, și în comunicatele anterioare ale companiei canadiene se menționa că decizia ar urma să fie emisă până la data de 12 martie 2024.

Cu toate acestea, în următoarele zile, premierul Marcel Ciolacu a insistat în repetate rânduri că decizia va fi emisă până pe 10 februarie. În acest context, acțiunile Gabriel Resources au atins un vârf de 0,64 de dolari pe acțiune în data de 8 februarie 2024. Valoarea acțiunilor au scăzut pe 9 februarie la 0,57 dolari pe acțiune.

Vineri, 16 februarie, valoarea unei acțiuni Gabriel Resources a crescut la 0,66 dolari. Atunci s-au tranzacționat 255.134 de acțiuni. La acest preț, valoarea celor peste 1,036 miliarde de acțiuni a depășit suma de 688,744 milioane de dolari. Ceea ce înseamnă o creștere de peste 217,57 milioane dolari.

 

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment