Ne pregătim pentru conducere militară la Constanţa: Chiţac la Primărie, Stroe la Consiliul Judeţean

” Dacă votul nostru chiar ar conta, s-ar interzice dreptul la vot ” Mark Twain.

Dacă până de curând manipularea alegerilor se făcea doar la nivel de şefi de stat, mai nou, odată cu apariţia de oportunităţi economice şi strategice, şi anumite regiuni au devenit într-atât de atractive încat votul să nu mai devina relevant.

Iar Constanţa e un caz-şcoală. Cu baze militare, cu resurse energetice uriaşe în Marea Neagră, cu portul şi amplasarea sa în apropierea Rusiei, e o miză prea mare pentru partenerii noştri strategici care ne primesc la ei doar cu interviu şi viză.

Tocmai de aceea, la jumătatea verii, s-a luat decizia ca judeţul nostru să fie condus de oameni apropiaţi intereselor americane şi de preferinţă de formaţiune militară, aceştia fiind de obicei mai obedienţi şi uşor de controlat.

Aşa se face că, deşi nu e dorit de aproape nimeni din organizatia locală liberală, Virgil Chiţac, fost militar, a fost desemnat candidatul PNL pentru Primăria Constanta iar Felix Stroe, fost ofiţer de contrainformaţii în Marina Militară, a surprins pe toată lumea când s-a trezit aşa deodată, netam-nesam, vorba lui Topârceanu, să se autopropună candidat la Consiliul Judeţean Constanţa.

Pentru orice om cu bun simţ, cele două personaje sunt groteşti: contramiralul Chiţac n-a urcat în viata lui pe alt vapor decât cel care ajunge pe insula Ovidiu iar Stroe a pierdut absolut toate alegerile pe care le-a condus şi are şi un dosar penal pentru fapte de corupţie deschis în această primavară.

Chiţac creşte în sondaje ca Făt-Frumos, deşi n-are practic nici un mesaj iar când vorbeşte, doct şi preţios, spune numai aiureli geostrategice care n-au nicio legătură cu realităţile oraşului. Cealaltă figură, Stroe, ne tot prezintă realizările lui de la Raja făcute la preţuri de-ţi sare basca şi cu firme apropiate lui, în timp ce se pozează fericit alături de nepoţii săi pe care sperăm că nu îi învaţă cum să-şi toarne colegii, aşa cum făcea el când era de vârsta lor şi avea nume de scenă, Dan.

Mai mult, şi unul şi celălalt sunt strâns legaţi de serviciile secrete, că aşa se face politica în zilele noastre, Chiţac, fiind susţinut moral şi financiar de Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere, iar Stroe se susţine singur din fondurile RAJA, ambele companii presupuse ca fiind controlate de Serviciul Român de Informaţii.

Scopul pentru care sunt preferate aceste personaje e clar, americanii plănuiesc investiţii majore de cca două miliarde de euro în baza militara de la Kogălniceanu, vor gestionarea rezervelor de gaze din Marea Neagră şi mai ales vor Portul Constanta, în contextul expansiunii economice a chinezilor, care-şi doresc accesul la toate porţile maritime de intrare pe bătrânul continent.

P.S. Să fie doar o coincidenţă că visul lui Chiţac de a vedea o prezenţă navală permanentă NATO în Marea Neagră se concretizează chiar zilele astea, când distrugătorul american Roosevelt DDG-80 din Flota a 6-a Operativă din cadrul Forţelor Navale Americane, însoţit de două nave britanice, şi-a făcut apariţia în largul Mării Negre ?

Începând de la jumătatea lunii iunie, pe tot parcursul lunii august și mai ales de la începutul lunii septembrie, bombardiere americane și avioane de cercetare aparținând Forțelor Aeriene și Forțelor Navale ale SUA, dar și din alte state membre NATO (în special din Marea Britanie), au desfășurat zboruri intense deasupra apelor neutre ale Mării Negre sau în spațiile aeriene ale statelor riverane.

Please follow and like us:

COMMENTS