Sorin Strutinsky, închisoare de lux în Italia. Muncește la propria firmă

Condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pe 6 iulie 2020 pentru trafic de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani, după ce a cerut de la un denunţător 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), Sorin Strutinsky a ales calea mai multor condamnați celebri și s-a refugiat în nordul Italiei.

Strutinsky l-a ales apărător pe avocatul  infractorilor români, Cristian Di Giusto.

Spre deosebire de lungul său șir de succese înregistrate la o instanță din orașul său natal din sud, Bari, Di Giusto a avut un succes parțial cu Strutinsky.

A reușit să convingă judecătorii italieni să nu-l predea în România pentru a-și ispăși pedeapsa, dar n-a reușit să îl țină departe de închisoarea din Italia.

Magistrații Curții de Apel din Bologna s-au opus să îl predea pe acesta după cum reiese din sentința pronunțată în mai 2021.

Imediat după pronunțarea sentinței judecătorilor din Bologna, Strutinsky a fost încarcerat la închisoarea Montoria din Verona.

La reședința sa italiană ajunge în 40 de minute. E la parterul unui bloc anost dintr-o altă localitate italiană desprinsă din basme: Valeggio Sul Mincio.

Strutinsky a vrut să lase judecătorilor italieni aparența că este integrat în societatea italiană: locuiește de trei ani în Italia cu familia, are rezidență și un loc de muncă.

“Strutinsky Gabriel Sorin este rezident, în prezent, în Italia, deoarece reiese din cartea de identitate și din documentele din dosar că este rezident oficial în Messina și a sosit în Italia de la sfârșitul anului 2018; cu toate acestea, acum este domiciliat împreună cu partenera sa și copiii lor minori în Valeggio sul Mincio din 2019 și acolo își desfășoară activitatea conform contractului de muncă la Ambros Trading SRL, o companie italiană cu sediul în Empoli”, a fost poziția avocaților săi în fața judecătorilor italieni.

La un an după ce a primit prima sentință cu închisoarea la Tribunalul din Constanța, Strutinsky a început demersurile pentru a deveni italian cu acte în regulă.

Angajat la propria firmă

Conform datelor de la Registrul Comerțului italian, angajatorul lui Strutinsky, Ambros Trading SRL din Empoli, are un capital social de 890.000 Euro din care subscris și vărsat 820.000 Euro. Adică bani aduși efectiv în companie.

O cifră absolut amețitoare având în vedere că în general SRL-urile italiene au un capital social începând cu 2000 de euro mergând până la maxim 10.000 Euro. În ultimii trei ani a avut pierderi uriașe de sute de mii de euro și o cifră de afaceri declarată de doar câțiva euro.

Compania este deținută în proporție de 90% de Group of Cypress SRL (Romania) înregistrată în paradisul fiscal din Cipru. Restul de acțiuni sunt deținute de Bivona Gilberto, un italian care deține Hotelul Prestige din Mamaia. Conform registrului comerțului din Cipru, acum compania se numește Kimibo Business Ltd. În trecut s-a numit Talmage Overseas Ltd.

Acest ultim nume este al companiei deținute de Strutinsky împreună cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu pe care au folosit-o în toate afacerile lor, inclusiv în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri pentru care au fost condamnați la închisoare cu executare, dosar cu un prejudiciu de 114 milioane euro.

Schimbarea repetată a numelui companiei înregistrate din Cipru, precum și înregistrarea acesteia în acest paradis fiscal, reflectă dorința proprietarilor de a-și ascunde identitatea precum și de a-și pierde urma afacerilor derulate.

Conform registrului comerțului din România, Talmage Overseas deținea o serie de companii din Constanța, achiziționate recent de către Florina Moscu. Aceasta este fiica Ginei Hortolomei Moscu, una dintre persoanele cele mai de încredere ale fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, cea care administra imperiul de afaceri al celor trei.

Italianul Bivona și Gina Moscu au deținut, în urma acestor retrocedări ilegale, inclusiv Casinoul din stațiunea Mamaia, un monument istoric, ajuns, în cele din urmă, din nou în proprietatea statului printr-o decizie a justiției. Bivona este atât de apropiat de tripleta aflată acum în spatele gratiilor încât semnează toate actele financiare ale companiei italiene unde este angajat Strutinsky.

Talmage Oversease Ltd a preluat un centru de diagnostic din Constanţa, Pozitron Medical Investigation SRL, pe care funcţiona centrul medical respectiv. Pozitron Medical Investigation îşi desfășura activitatea într-un sediu închiriat de la New Home Construct SRL (controlată de aceeași firma cipriotă), companie care, la rândul ei, îl cumpărase de la PSD Constanţa, în 2005, pentru suma de 2.000.000 lei.

O alta firmă controlată de compania offshore era Mega Development SRL, ce fusese înfiinţată de către aceeaşi Gina Hortolomei. Una din mizele acestui SRL era o bună parte din cunoscutul sat de vacanţă din staţiunea Mamaia. Terenul din staţiune fusese preluat de firma Ginei Hortolomei, în 2003, chiar de la primăria Constanţa, tranzacţia purtând semnătura lui Radu Mazăre. Gina Hortolomei a vândut în 2005 firma cu terenul din satul de vacanţă direct către căsuţa poştală din Cipru.

Ulterior, pentru a li se pierde urma, numele companiilor off-shore fie au fost schimbate succesiv, fie au fost înlocuite de altele înregistrate tot în paradisuri fiscale. Talmage Overseas Ltd a fost implicată în firma care a administrat primul mall din Constanta, construit tot pe fostele terenuri ale Primăriei. Căsuţa poştală a deținut un pachet de 20% din firma City Park Management SRL care are un contract pentru administrarea City Park Mall of Constanța, centrul comercial situat în Parcul Tăbăcăriei. Proprietarul mall-ului a cumpărat cel mai important teren chiar de la Holland Development Group SRL, firmă administrată de Gina Hortolomei.

Care sunt infractorii români făcuți scăpați de avocatul lui Strutinsky

Minel Prina. Fost primar al oraşului Slatina. A fost condamnat la 4 ani şi 6 luni pentru trafic de influenţă. Locuieşte acum în Milano.

Daniel Dragomir. Fost colonel al SRI. A fost condamnat la 3 ani şi 10 luni cu executare pentru fapte de corupţie. Locuieşte acum în Formigine, provincia Modena.

Ionel Arsene. Fost preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. A fost condamnat la 6 ani şi 8 luni cu executare pentru trafic de influenţă. Locuieşte în Provaglio d’Iseo, provincia Brescia.

Alina Bica. Fostă şefă a DIICOT, Procuratura Antimafia din România. A fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului. Locuieşte acum în Bari

Marian Zlotea. Fost şef al Autorităţii Naţional Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). A fost condamnat la 8 ani şi 6 luni cu executare pentru luare de mită. Locuieşte acum în Bologna

Mario Iorgulescu. Fiul lui Gino Iorgulescu, preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF). A fost condamnat la 15 de ani de închisoare cu executare pentru omor. Locuieşte acum în Brescia

Dragoş Săvulescu. Om de afaceri. A fost condamnat la 5 ani şi 6 luni în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Mamaia.Locuieşte acum în Milano.

Romeo Albu. Om de afaceri. A fost condamnat la 6 ani cu executare pentru fapte de corupţie în dosarul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu. Locuieşte acum în Pozzuoli, regiunea Napoli.

Cornel Bogdan Popa. Fost director al Administraţiei Cimitirelor din Primăria Bucureştiului în mandatul lui Sorin Oprescu. A fost condamnat la 11 ani şi 6 luni fapte de corupţie. Îşi execută pedeapsa în închisoarea Montoria din Verona.

Ioan Bene. Om de afaceri. A fost condamnat la 6 ani cu executare pentru dare de mită. Locuieşte acum în Bari. A fost încarcerat, pentru un an, la închisoarea Turi din Bari.

Singurul care a fost extrădat este Darius Vâlcov, fost ministru al finanţelor şi primar al oraşului Slatina, condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Please follow and like us:

COMMENTS