Cerere de revizuire respinsă pentru fostul președinte al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu,

Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, încarcerat în prezent la Penitenciarul Poarta Albă, a adresat, în mai anul acesta Curții de Apel București o cerere de revizuire a sentinţei penale nr. 148/F din data de 10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, în dosarul nr. 6536/2/2008, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 32/A din data de 07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Zilele trecute, instanța a respins solicitarea:

Soluția pe scurt: p.200/F-În baza art. 459 alin.5 Cod procedură penală respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire a sentinţei penale nr. 148/F din data de 10.07.2017 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală, în dosarul nr. 6536/2/2008, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 32/A din data de 07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, formulată de revizuentul Constantinescu Nicuşor Daniel în prezent încarcerat în Penitenciarul Poarta Albă. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă pe revizuent la plata sumei de 350 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată, azi, 27.10.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

În acest dosar, numit de presă “Dosarul Retrocedărilor”, Nicușor Constantinescu, la data faptei consilier municipal, a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.

Alături de el, au mai fost condamnați fostul primar Radu Mazăre și foști angajați ai Primăriei, membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001. Procurorii au demonstrat judecătorilor că inculpații au emis înscrisuri în baza cărora s-au constituit nelegal drepturi de proprietate privată pentru 96 de terenuri intravilane din patrimoniul municipiului Constanţa şi din domeniul public al statului, ale căror preţuri au fost mult subevaluate.

Nicușor Constantinescu a strâns, până în prezent,32 de ani de închisoare din 5 sentințe definitive date de instanțele din Constanța, București și Galați, însă va executa mai puțin, după contopirea pedepselor. Fostul președinte al CJ Constanța a devenit astfel, în acest moment, șeful de instituție care a cumulat cei mai mulți ani de închisoare din condamnări definitive în România:

Prima condamnare a venit în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal, în care Nicușor Constantinescu a primit 5 ani cu executare.

A doua condamnare a fost cea din cunoscutul Dosar al Retrocedărilor, în care fostul șef CJC a primit alți 5 ani de închisoare, iar Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

A treia condamnare a fost dată în dosarul elicopterului SMURD, prăbușit în lacul Siutghiol, în care patru persoane și-au pierdut viața. Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Al patrulea dosar, în care fostul președinte a fost condamnat la 10 ani de închisoare, este cel al plăților nelegale făcute prin RAJDP (Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța).

A cincea condamnare a venit în 18 martie 2021, când Nicușor Constantinescu a primit 8 ani de închisoare în „dosarul Fantasio”, al finanțării ilegale a fundațiilor „Thalia” și „Fantasio”.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment