Fostul consilier al lui Radu Mazăre, Preda Valentin Răducu, nu scapă de problemele penale

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, în principiu, cererea de recurs în casaţie formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Direcţia Naţională Anticorupţie, împotriva deciziei penale nr. 1151/A din data de 7 iunie 2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală în dosarul intimaţilor inculpaţi Preda Răducu Valentin şi Radu Cătălin. Recursul în casație va fi judecat în 7 decembrie 2023  de completul 10 al Secției Penale de la ÎCCJ, format din judecătorii Oana Burnel, Rodica Aida Popa și Simona Elena Cîrnaru.

Preda Răducu Valentin este un fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, apropiat al fostului primar din Constanța, Radu Mazăre. Preda Valentin și Radu Cătălin au scăpat în iunie anul acesta de un dosar de trafic de influență, după ce Curtea de Apel București a decis să înceteze procesul penal, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Este vorba de dosarul în care inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului unei companii că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.

Astfel, după cum menționa  un comunicat DNA, în vara anului 2012, în perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului unei companii care executa lucrările suma de 750.000 euro.

Fostul secretar de stat de la Transporturi nu a mai scăpat însă în trecut de pușcărie într-un alt dosar DNA. Astfel, în procesul „Informații Confidențiale la Transporturi”, Preda Răducu Valentin a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, pentru săvârșirea infracțiunilor de divulgare a secretului care periclitează siguranța statului și trafic de influență. El a fost găsit vinovat că ar fi primit de la Dan Emil Manolachi, fost ofițer de poliție judiciară în DNA, fotografii cu probe din dosarul Tel Drum sustrase din DNA şi că s-ar dus cu ele la Ministerul Dezvoltării, unde Liviu Dragnea era în acea perioadă ( noiembrie 2012 – februarie 2013) ministru.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment