Cazinoul din Constanța nu va fi finalizat nici în anul 2024. Ministerul Dezvoltării a rămas fără bani

Ministerul Dezvoltării a epuizat banii pentru acest an pentru proiectele din Programul Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social, se arată într-un document al Companiei Naționale de Investiții (CNI) transmis către Aedificia Carpați, societatea care reabilitează Cazinoul din Constanța.

În adresă, CNI invocă Ordonanța 90 privind reducerea cheltuielilor bugetare și cere firmei Aedificia Carpați să amâne plata facturilor, spunând că Ministerul Dezvoltării a rămas fără bani pentru acest an.

”Având în vedere (…) adresa emisă de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 186071/30.10.2023, înregistrată la C.N.I.-S.A. sub nr. 68545/02.11.2023, prin careC.N.I. a fost înştiiţată cu privire la epuizarea creditelor bugetare disponibile în anul în curs pentru derularea Programului naţional de construcţii de interes public sau social, ce cuprind inclusiv costurile necesare realizării obiectivului de investiţii din referinţă (…)”, se arată în documentele transmise.

Adresa CNI, care este semnată de directorul general Irina Manuela Pătrășcoiu, care cere societății Aedificia Carpați să accepte o amânare de plată de 30 de zile pentru lucrările de reabilitare care sunt în desfășurare la Cazinoul din Constanța încă din ianuarie 2020:

”(…) vă rugăm să ne transmiteţi acordul dumneavoastră, în termen de doua zile de la data primirii prezentei adrese, cu privire la suplimentarea termenului de emitere a certificatului de plată cu 30 de zile, faţă de termenul contractual de 30 de zile de la primirea situaţiilor de lucrări prevăzut la subclauza 50.3, atât pentru situaţiile de lucrări deja transmise, cât şi pentru cele ce urmează a fi înaintate până la data de 31.12.2023.”

În răspunsul lor, reprezentanții Aedificia Carpați au transmis că nu sunt de acord cu amânarea de plată și au explicat faptul că șantierul se va bloca pentru că forța de muncă, greu de găsit în România (pictori, tâmplari de finețe, vitraliști etc) va abandona proiectul în lipsa banilor:

”Durata de execuţie rămasă pana la finalizarea contractelor – Iulie 2024 – termen făcut public chiar de cate autorităţi, guvernanţi, mass-media, care credem ca nu este bine sa fie prelungit pe o perioada greu de estimat daca la lucrările la aceasta data intra in

Lucrările ramase de executat au un mare consum de manopera, necesitând forţa de munca super calificata ( ipsosari, pictori, tâmplari de fineţe, pietrari, vitralişti, etc),forţa de munca greu de găsit în Remania.

Valoarea lucrărilor realizate pana la finalul lunii octombrie pentru care nu este solicitat certificat de plata si nu sunt facturate este de aproximativ 25 milioane lei cu TVAla care se adaugă suma de 423.734,23 lei( lucrări executate si facturate pe contractul 531 din 20.12.2019 ) si 2.501.747,35 lei( proiectare facturata pe contractul 804 din 11.08/2023 ) , in total : 30.925.481,58 lei.

Daca aceasta suma nu va fi plătită la final de noiembrie ne va fi imposibil sa mai ţinem şantierul in funcţiune din lipsa posibilităţilor de a plăti forţa de munca si toate resursele angajate prin contracte ferme cu furnizorii. Am risca solicitări de insolventa din partea furnizorilor ceea ce ar echivala cu întreruperea totala a lucrărilor.

Avem contracte de cazare si masa in Constanta pe care oricum ar trebui sa le respectam chiar daca ne părăseşte forţa de munca.

Pentru a finaliza aceste contracte sunt necesare resurse cu durata mare de execuţie pentru care trebuie sa plătim avansuri mari : candelabre/ lămpi (durata execuţie 7 luni), tâmplării exterioare si interioare, pardoseli decorative din marmure colorate, echipamente, etc”, se arată în adresa companiei către CNI.

 

Aedificia Carpați mai vorbește despre ”anul politic” 2024, cu patru rânduri de alegeri, inclusiv alegeri în care s-a angajat să finalizeze reabilitarea emblemei Constanței:

”Prin adresele dumneavoastră ne solicitaţi sa acceptam sa nu încasam nimic pana la final de ianuarie 2024, nici pentru lucrări executate, nici pe ce s-ar executa pana atunci. Am fi in imposibilitatea de a finaliza aceste contracte din cauza pierderii specialiştilor si nerespectării contractelor cu furnizorii. Ne-am angajat sa finalizam acest contract in anul politic 2024, făcând eforturi foarte mari organizatorice, tehnice si financiare, mizând pe ipoteza unui flux financiar cu intrări de lichidităţi la 30 de zile, aşa cum este prevăzut si in contractele perfectate cu dumneavoastră”, se arată în răspundul Aedificia Carpați către CNI.

Societatea cere CNI să transmită un memorandum Guvernului pentru a primi banii la timp:

”Având in vedere ca restaurarea Cazinoului din Constanta este cea mai importanta investiţie in domeniul restaurării monumentelor istorice din Remania importanta chiar si pentru politic, termenul scurt contractat –Iulie 2024,comunicat in mass media si publicului larg, posibilitatea degradării imaginii publice a celor implicaţi in realizarea acestui obiectiv de importanta deosebită, va rugam ca in baza prevederilor de la art. 2 alin (6) din ordonanta 90/27.10.2023 sa solicitaţi guvernului prin memorandum asigurarea finanţării fluente a acestei investiţii, articol introdus in ordonanţă pentru obiective de importanta Cazinoului Constanta”.

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța erau finalizate în proporție de 67% în luna mai, conform Companiei Naționale de Investiții. Noul termen de finalizare a lucrărilor era preconizat la sfârșitul lunii martie 2024, cu un an mai târziu față de termenul inițial înaintat.

Valoarea totală a lucrărilor a ajuns la peste 236 de milioane de lei (inclusiv TVA), după aprobarea noilor indicatori tehnico-economici, față de valoarea inițială care ajungea la aproximativ 90 de milioane de lei, potrivit site-ului CNI.

Monumentul istoric de categoria A a intrat în renovări la începutul anului 2020, după aproape un deceniu de tergiversări birocratice.

Restaurarea Cazinoului din Constanța, clădire-simbol lăsată în paragină de 30 de ani, este realizată de asocierea Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiectare și Tehnoinstal.

Licitația a fost lansată de Compania Națională de Investiții pe platforma de achiziții publice la data de 23 mai 2019, iar la 15 ianuarie 2020 au început lucrările propriu-zise.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment