După primul război mondial, scopul Franţei a fost de a distruge statul german şi de a dezintegra monarhia austro-ungară. G. Clemenceau, preşedintele ţării a creat astfel câteva state artificiale în Europa Centrală, printre care şi România în forma ei actuală. Astfel teoria daco-romană, care nu a fost luată în serios niciodată până atunci, a fost acceptată ca o istorie reală, deşi nicio sursă istorică, document, cronică, descoperire arheologică sau hartă care să pună Transilvania pe teritoriul României, nu exista înainte de 1920.
În acest timp, pe coasta dalmată, în Epir, Moesia şi chiar Panonia, apăreau primele populaţii romanizate, care ulterior vor purta numele de vlahi. Romanizarea Balcanilor s-a întrerupt în 395, când împăratul Flavius a murit, iar imperiul a fost împărţit între cei doi fii ai săi: Arcadius şi Honorius. Arcadius, care a primit partea de est ce includea şi peninsula balcanică, a început o re-elenizare de ordin cultural a teritoriului. Dacia Aureliană, care a existat timp de 124 de ani (271-395), ca provincie romană în sudul Dunării, a devenit astfel provincie greco-bizantină, în timp ce Dalmaţia şi Ilyricum au rămas latine până în 476, când Roma s-a prăbuşit şi au devenit parte a imperiului Bizantin.
În comparaţie cu partea de nord a Dunării, unde populaţiile autohtone ar fi trebuit să reziste invaziilor succesive ale goţilor, gepizilor, hunilor, avarilor, slavilor, bulgarilor, maghiarilor, pecinegilor sau cumanilor, în vestul peninsulei balcanice, între marea Adriatică şi munţi, noile triburi de păstori romanizaţi, vorbitori de latină vulgară, s-au putut dezvolta în linişte, la adăpost de migratori şi de perceptorii bizantini.
Dar nenorocirea urma să vină din alt colţ de lume… Balamber, regele hunilor îi învinge pe avari şi heruli în nordul mării Negre, apoi distruge imperiul ostrogot al regelui Hermanich, împingându-i pe aceştia spre vest. Ostrogoţii, cunoscuţi şi ca gepizi, au intrat astfel în Transilvania unde timp de câteva generaţii au fost vasali ai hunilor. În drumul lor către Carpaţi, hunii îi înving şi pe vizigoţi pe râul Nipru, determinându-i pe aceştia, sub regele Athanaric, să se retragă spre sud şi să pătrundă în Balcani, în 376.
În 395, conducătorul vizigot Alaric, furios că nu este recunoscut ca rege roman de bizantini, devastează nordul peninsulei până la porţile Constantinopolului. Învinşi de mareşalul Stilicho, vizigoţii se retrag în Epir şi partea de nord-vest a Illyricumului, forţând populaţiile de vlahi din această zonă să migreze către munţii Balcani şi coasta de nord a Dalmaţiei. Odata cu dezintegrarea imperiului hun, vlahii, îngrijoraţi de raidurile tot mai dese ale soldaţilor imperiali şi de taxele mari, şi-au continuat migraţia înspre nord, unde influenţa bizantină era mai scăzută.
În sec. X, cea mai mare parte a vlahilor trăia în munţii Pind, între Epir şi Macedonia. O altă parte se găsea în munţii Balcani, iar o ramură popula în continuare Dalmaţia şi vestul Macedoniei.
În 867, încep primele dispute religioase între bizantini şi Roma. Zece ani mai tărziu patriarhul Photius, susţinut de împăratul Vasile I, decide elenizarea forţată a tuturor locuitorilor din Balcani. Regele bulgar Simeon (893-927) profită de nemulţumirile create de iniţiativa patriarhului şi se autointitulează “Împărat al romanilor şi bulgarilor”, ridicând armele împotriva imperiului. Vlahii, păstrători în obiceiurile şi limbajul lor de elemente latine, se pun sub protecţia lui Simeon şi migrează în număr mare în Bulgaria, inclusiv în posesiunile din nordul Dunării.
În acest timp, între Nipru si Nistru îşi făcuseră apariţia primele triburi maghiare. În 895 Imperiul roman de Răsărit încurajează pe maghiari să pornească o campanie împotriva ţaratului bulgar. Aceștia au acceptat, au trecut Dunărea pe la Silistra și au ajuns la Preslav. Dar acest succes foarte rapid l-a neliniștit pe împăratul Leon al VI-lea care nu dorea să vadă o nouă putere barbară apărând în locul unei Bulgarii creștinate.
Sub amenințarea bulgarilor şi pecinegilor, ungurii sunt nevoiţi să traverseze Carpații prin trecătoarea Verețke, urmând cursul râurilor Nistru şi Tisa şi se stabilesc în Câmpia Panonică şi vestul Transilvaniei. Conform britanicului C.A. Macartney, specialist în istoria medievală a Europei Centrale, în acel moment singurii locuitori ai Transilvaniei erau secuii şi minerii bulgari şi existau mici organizări prestatale de slavi, vlahii nefiind menţionaţi în niciun document.
În sec. X-XI, han al Transilvaniei era Gyula, a cărui fiică, Sarolta, a devenit mama lui Vajk, cunoscut şi ca Ştefan cel Sfânt, primul rege al Ungariei (997-1038). Sub conducerea lui Gyula, maghiarii intreprind, alături de pecinegi, incursiuni în Bulgaria, care ocazional atingeau şi locurile din munţii în care locuiau vlahii. Când în 972, Bulgaria devine stat vasal Imperiului Bizantin, vlahii, atacaţi de maghiari, pecinegi, slavi knieveni şi de trupele imperiale, abandonează ocupaţia lor ancestrală de păstori şi devin cărăusi (kjelators), din acel moment fiind cunoscuţi de sârbi şi bulgari doar sub această denumire.
Anul 976 este primul an în care vlahii sunt menţionaţi oficial, în cronica bizantinului Ioannes Skyletses, care notează că David, fratele regelui bulgar Samuel, a fost ucis în zona lacului Prepa de nişte vlahi-kjelatori. Începând cu 1018, Bulgaria a devenit timp de 168 de ani parte a imperiului bizantin. Permanenta fugă a vlahilor de perceptorii bizantini este reglementată de împăratul Vasile II, care transferă către episcopia din Ohrida sarcina de a-i organiza pe vlahi şi să strângă taxele eclesiastice. Dacă unii dintre vlahi au acceptat aceste condiţii, cei mai mulţi au preferat să treacă Dunăreă şi să se stabilească în zonele controlate de triburile pecinegilor, alături de care sunt amintiţi în atacul asupra Constantinopolului din 1027, ca mercenari.
În 1064, un alt trib turanic din nordul mării Caspice, cumanii, distrug imperiul pecineg, trec Dunărea şi invadează Balcanii până la Salonic. Bazându-se pe sprijinul cumanilor, vlahii sud-dunăreni îi instigă pe greci şi populaţiile din zona Tesalia să se revolte împotriva imperiului. Respinşi de forţele locale, cumanii se retrag în nordul Dunării unde ocupă o regiune imensă cuprinsă între Muntenia, munţii Ural şi nordul mării Caspice, devenind suzeranii valahilor care s-au retras cu ei şi ai celor care se aflau deja pe acele meleaguri.
Cu timpul, o parte a vlahilor renunţă la vechile meserii, preiau nume şi obiceiuri cumane şi se înregimentează în trupele acestora. În 1094, pretendentul Constantin Diogene ameninţă Constantinopolul cu o uriaşă armată cumană. Ana Comnena, fiica împăratului Alexius Comnenul, îi menţionează pe vlahi alături de cumani.
În acest context, coroborat cu deteriorarea condiţiilor din Serbia, unde dinastia Nemanizilor devenea din ce in ce mai puternica, grupuri tot mai mari de vlahi treceau Dunărea, apărând în Muntenia, Oltenia şi în Carpaţii Transilvăneni. Aşezaţi în zone înalte şi nepopulate, unde îşi creşteau animalele fără să deranjeze pe nimeni, vlahii au fost primiţi cu braţele deschise de regii maghiari.
În Bulgaria, nesfârşitele războaie ale lui Ioniţă Caloian cu vecinii săi i-au determinat pe mulţi vlahi să se alăture confraţilor săi în Muntenia şi sudul Transilvaniei, unde nu erau obligaţi să satisfacă serviciul militar.
În 1204, imperiul bizantin se prăbuşeste sub loviturile cruciaţilor catolici. Puşi în situaţia de a deveni eretici şi schismatici datorită orientării lor ortodoxe, mii de vlahi părăsesc Balcanii şi migrează către munţii transilvăneni. Primele menţionări oficiale ale acestora în Transilvania apar în timpul domniei lui Andrei II(1205-1235), în 1206 şi 1222, când saxonilor din Ardeal li se permite transportul sării în zonele secuilor şi vlahilor („per terram Balachorum”) sau cum mai era cunoscută „terra deserta et inhabitata”, ţara deşertică şi nelocuită. În acelaşi an, alt document menţionează prezenţa vlahilor într-un singur sat din Haţeg. În 1283, în regiunea Bihorului se găsea o singură familie iar în 1288, vlahii apar pentru prima dată în preajma castelului Salgo, din actualul judeţ Sibiu şi în împrejurimile Braşovului. În 1292 şi 1293, patru latifundiari din regiunea Alba şi trei din comitatul Hunedoara, au primit permisiunea să aducă vlahi pentru a munci pe proprietăţile lor. Primele aşezări ale vlahilor în Maramureş apar în 1326 iar în zona Clujului, 6 ani mai târziu.
În 1234, papa Grigorie IX, trimitea o scrisoare către prinţul Bela al Transilvania prin care îl ruga să acorde „refugiu acestor sărmani vlahi care încearcă să scape de stăpânii lor cumani”. Este vorba de o ramură a vlahilor, aşa-numiţii „brodnici”, stabiliţi în teritoriile ocupate de cumani între Siret şi Nipru. Pentru a-i face pe plac papei, Bela a creat printr-un decret regal un teritoriu special ” Silva Blachorum” pentru aceşti refugiaţi.
În 1239, o uriaşă armată mongolă condusă de Batu Han îi învinge pe cumanii regelui Kutun. Mongolii cuceresc Muntenia şi sudul Transilvaniei iar în bătălia de la Muhi, zdrobesc armatele maghiare. După ce mongolii se retrag în 1242, vlahii , deveniţi majoritari în urma pieririi multor cumani în lupte, încep să coboare din munţi şi să înfiinţeze aşezări stabile. Aceştia de obicei se aşezau la marginea localităţilor, creând o localitate geamănă care păstra numele original maghiar, la care se aplica o terminaţie vlahă.
Regele Bela IV, revenit în ţară după înfrângerea de la Muhi, încearcă repopularea unei ţări devastate de mongoli şi acceptă crearea unui voivodat semi-independent vlah, ca parte a Banatului de Severin. Permisiunea regală este urmată de o alta în 23 iunie 1250, prin care regele doreşte să atragă diferite minorităţi printre care şi vlahi, să se stabilească în zonele depopulate. Vlahii primesc chiar şi privilegii din partea maghiarilor , cum ar fi eliminarea plăţii taxelor sau posibilitatea de a se aşeza pe domeniile episcopale şi ale statului. Mulţi vlahi s-au stabilit întâi în ducatul Bosniei, ce aparţinea de Ungaria din 1210, sau în partea de nord a Bulgariei, care deasemenea era un stat vasal Ungariei din 1255, după care s-au mutat în comitatele de sud din Transilvania.
La sfârşitul secolului XIII, erau cunoscute numai 9 aşezări valahe pe teritoriul regatului maghiar. La jumătatea sec. XIV, existau 24 de sate, din cele 736 documentate. În 1404, numărul aşezărilor vlahe a crescut la 95. Prezenţa lor este menţionată în special în zonele de graniţă, în văile ascunse ale pârâurilor şi pe păşunile de pe pantele munţilor. Conform listelor papale de colectare a zeciuelii din 1332 si 1337, in episcopia Transilvania, existau 310 000 de unguri si secui, 21000 de saxoni si doar 18 000 de vlahi.
La începutul sec. XIV, regele Carol Robert de Anjou introduce limba latina în cancelarii, şcoli şi biserici. Deşi de origine latină, vlahii au perceput acest gest ca un atac la cultura şi la religia lor greco-slavonă, izolându-se în munţi pentru a nu participa la viaţa socială.
În 1324, cumanul Basarab, devenit conducător al Munteniei, atacă surprinzător Banatul de Severin, locuit majoritar de unguri, şi îl anexează regatului său. Regele maghiar cade în cursa întinsă de cuman şi, învins la Posada, recunoaşte independenţa tânărului stat. În aceeaşi perioadă în Moldova apărea un alt principat, sub suzeranitate maghiară, înfiinţat de Bogdan, voievod de Maramureş. Conform cronicii ruseşti a lui Nestor, regele maghiar Ladislau Cumanul, ameninţat de o altă invazie mongolă, a cerut ajutor Romei şi Constantinopolului în 1284-1285. Ca răspuns la solicitarea sa, o armată formată în principal din mercenari vlahi din regiunea Ibar (în prezent, în Serbia) a fost trimisă de bizantini. Aceşti vlahi au luptat alături de unguri împotriva mongolilor pe care i-au învins pe valea râului Tisa, primind drept răsplată de la regele maghiar proprietăţi în Maramureş, unde au şi rămas definitiv. Într-un document din 1335, Bogdan, fiul lui Mikola, era menţionat ca grănicer în Maramureş, de unde a migrat în Moldova, în 1348.
În timpul domniei lui Ludovic cel Mare (1342-1382), în Balcani apar turcii otomani. Amenintaţi cu luarea în sclavie, vlahii primesc acordul regelui maghiar de a se stabili nu numai pe proprietăţi regale sau episcopale, acesta decretând ca proprietarii de pământuri şi orăşenii să permită vlahilor să se aşeze oriunde doresc. În iulie 1366, parlamentul maghiar se intrunea la Turda pentru a dezbate plângerile locuitorilor împotriva comportamentului noilor sosiţi.
Ştefan Bathory, voevod al Transilvaniei ( 1571-1581), devenit mai târziu rege al Poloniei, a adus un mare număr de vlahi din teritoriile ocupate de turci, pe care i-a aşezat în Transilvania. Este perioada în care apar şi primele aşezari permanente iar numărul localităţilor locuite de vlahi ajunge la 389, cele mai multe fiind în comitatul de Hunedoara. În zonele locuite de saşi şi secui însă nu exista nici o localitate vlahă.
Limba literară a vlahilor a apărut tot acum, când saşii din Transilvania au introdus reforma în rândurile acestora. Prima carte tipărită în latină a fost traducerea Psalmilor din maghiară, în 1570, editată de Tipografia Regală. Aceeaşi tipografie a editat şi Catehismul Calvinist în limba vlahă, tradusă tot din maghiară.
În 1657, a izbucnit războiul între Suedia şi regatul polon. Fiecare parte i-a cerut lui Gyorgy Rakoczi, voievodul Transilvaniei, să-i fie aliat. Acesta a ales să-l sprijine pe regele suedez, în timp ce împăratul habsburg, Leopold I, i-a susţinut pe polonezi. Rakoczi a mers să-i ajute pe suedezi cu o mare armată formată din secui, dar copleşit de numărul mare de inamici, s-a retras. Pe drumul de întoarcere soldatii săi au fost înconjuraţi de tătari şi majoritatea secuilor au fost ucişi . În acest fel Transilvania, rămasă fără armată, a fost mulţi ani devastată de atacurile turcilor, pe de-o parte şi a tătarilor, pe cealaltă parte. În 1661, turcii devastaseră aproape întreaga Transilvanie. Toate oraşele din şapte comitate au fost arse în întregime şi 100 000 de secui au fost luaşi în sclavie la Constantinopol. Un al doilea val de păstori vlahi au coborât din munţi şi au ocupat aceste teritorii, numărul lor a crescut de la 200 000 în anul 1700 la 425 000, 30 de ani mai târziu. În partea de sud a comitatului Bihar, din cele 40 de localităţi vechi ale maghiarilor, 33 au devenit complet vlahe, patru localităţi au dispărut complet şi numai trei au rămas locuite de unguri.
În 1784, fiul Mariei Teresa, împăratul Joseph II, a devenit rege al Ungariei, dar a refuzat să jure că va respecta constituţia ungară, ordonând un recensământ . Preoţii ortodocşi au explicat populaţiei vlahe că acest recensământ i-ar elibera de statutul de iobagi, permiţându-le să devină soldaţi sau oameni liberi fără acceptul nobilimii maghiare. În acest timp, Horia devine conducătorul militar al vlahilor. El a arătat acestora un document prin care pretindea că are binecuvantare de la Joseph II, scrisă cu litere de aur. Spunea că împăratul dorea uciderea tuturor ungurilor din Transilvania şi l-a autorizat pe el să conducă această acţiune.
Începând cu 1791, vlahii au pledat pentru o nouă teorie, aceea că ei sunt de fapt străvechea populaţie a Transilvaniei , fiind descendenţi din coloniştii romani ai lui Traian. Conform teoriei, valahii ar fi avut o înţelegere cu conducătorul maghiar Tuhutum încă din 896. Bazându-se pe această teorie, vlahii au trimis o petiţie regelui austriac Leopold II, prin care cereau recunoşterea poporului român alături de cel maghiar, secui şi saş, ca al patrulea element etnic , cu drepturi egale. Împăratul nu a dat curs solicitării dar o parte a nobilimii maghiare a sprijinit iniţiativa, ca una culturală, astfel încât Pesta a devenit centrul naţionalismului vlah. Prima şcoală vlahă s-a înfiinţat la Blaj, pe un teren ce a aparţinut voievodului transilvănean Mihaly Apafi. În scurt timp, 300 de şcoli vlahe au luat naştere în Transilvania, şi pe timpul domniei lui Leopold II, numărul acestora a ajuns la 500, în ciuda opoziţiei acestuia. În 1831, prima facultate de filozofie s-a înfiinţat la Blaj, urmată apoi de una de teologie.
În demersul lor, vlahii au primit un puternic sprijin politic şi religios din partea Rusiei. Ruşii au fost primii care au răspândit ideea unei Valahii mari. În 1770, habsburgii au organizat o asociaţie, “Fraţi de cruce”, care avea ca scop să-i ajute pe vlahi să-şi dezvolte sentimentele naţionale. Paradoxal , acest gest a dus printre unguri şi secui la reînvierea naţionalismului maghiar. În 1848, revoluţia maghiară este înăbuşită de către forţele armate combinate ale Rusiei şi Austriei.
Evenimentele ulterioare se cunosc. Ungurii din Moldova şi Valahia se aflau de acum pe teritorii româneşti. Multe din şcolile maghiare au fost închise deoarece românii nu permiteau să vină profesori sau preoţi din Ungaria. Când ungurii au cerut ajutorul Vaticanului, acesta a trimis preoţi italieni care vorbeau doar latina, făcând ca şi limba maghiară să dispară în scurt timp.
I do not even know how I ended up here but I thought this post was great I do not know who you are but certainly youre going to a famous blogger if you are not already Cheers
Wow amazing blog layout How long have you been blogging for you made blogging look easy The overall look of your web site is magnificent as well as the content
Your blog is a treasure trove of knowledge! I’m constantly amazed by the depth of your insights and the clarity of your writing. Keep up the phenomenal work!
Your writing has a way of resonating with me on a deep level. It’s clear that you put a lot of thought and effort into each piece, and it certainly doesn’t go unnoticed.
Hey, thanks for the blog post.Really looking forward to read more. Much obliged.
I appreciate you sharing this blog article. Want more.
I loved your blog article. Fantastic.
Great, thanks for sharing this article post.Really looking forward to read more. Want more.
I’ll immediately take hold of your rss as I can not in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.Do you’ve any? Please permit me understand in orderthat I could subscribe. Thanks.
scoliosisNice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!Very useful info specially the last part 🙂 I care for such info much.I was looking for this particular info for a very long time.Thank you and best of luck. scoliosis
I will immediately seize your rss as I can’t find your email subscription hyperlink or newsletter service.Do you have any? Kindly permit me realize in order that I couldsubscribe. Thanks.
I loved your blog post.Really looking forward to read more. Awesome.Loading…
Great info. Lucky me I came across your blog by accident (stumbleupon). I’ve saved it for later!
اختاري إطلالتك اليومية من تشكيلة الملابس الكاجوال لدينا. تصاميم عصرية تناسب كل المناسبات بأسعار رائعة https://cleotrends.com
تألقي بإطلالة رائعة مع تشكيلتنا المميزة من الأحذية! سواء كنتِ تبحثين عن أحذية كلاسيكية أو تصميمات عصرية، نحن نقدم لك الأفضل دائمًا https://cleotrends.com/shoes/
أحدث تشكيلات الملابس الرجالية أصبحت الآن متوفرة! تصفح قسم الجينز والبنطلونات لدينا للحصول على إطلالة أنيقة ومريحة https://cleotrends.com/men-jeans-pants/
Highly descriptive blog, I loved that bit.Will there be a part 2?
إذا كنت تبحثين عن أحدث صيحات الموضة وتصاميم مميزة تناسب جميع الأذواق، تصفحي مجموعتنا الجديدة. ستجدين كل ما تحتاجينه لإطلالة مثالية https://cleotrends.com
I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are too short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.
hello there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective fascinating content. Make sure you update this again soon..
إذا كنت تبحثين عن أحدث صيحات الموضة وتصاميم مميزة تناسب جميع الأذواق، تصفحي مجموعتنا الجديدة. ستجدين كل ما تحتاجينه لإطلالة مثالية https://cleotrends.com
It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!
We stumbled over here from a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.
Terrific work! This is the type of info that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher! Come on over and visit my website . Thanks =)
The subsequent time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I do know it was my choice to read, but I actually thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might repair if you happen to werent too busy searching for attention.
I precisely had to say thanks yet again. I do not know what I might have sorted out without the actual techniques documented by you concerning my subject matter. This was a intimidating concern in my circumstances, but discovering your specialized approach you solved that took me to jump over joy. I am just thankful for this guidance and then wish you realize what a great job you are always accomplishing instructing others via your web blog. I am certain you haven’t come across any of us.
اختاري إطلالتك اليومية من تشكيلة الملابس الكاجوال لدينا. تصاميم عصرية تناسب كل المناسبات بأسعار رائعة https://cleotrends.com
أحدث تشكيلات الملابس الرجالية أصبحت الآن متوفرة! تصفح قسم الجينز والبنطلونات لدينا للحصول على إطلالة أنيقة ومريحة https://cleotrends.com/men-jeans-pants/
Thanks for another fantastic article. The place else may just anyone get that type of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such info.
Hello there, I found your web site via Google while looking for a related topic, your website came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
Judge denies November request to remove Britney Spears’ father as her co-conservator
Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So good to seek out somebody with some unique thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that’s needed on the net, somebody with a bit originality. useful job for bringing one thing new to the internet!
Your home is valueble for me. Thanks!…
I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for beginners. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.
In the awesome design of things you actually receive an A+ with regard to effort. Exactly where you actually misplaced me personally was on the details. You know, it is said, details make or break the argument.. And that could not be more accurate in this article. Having said that, allow me tell you what did do the job. Your article (parts of it) is actually pretty convincing and this is most likely why I am taking an effort in order to opine. I do not make it a regular habit of doing that. Next, although I can see a leaps in reason you make, I am not certain of just how you seem to connect the details which help to make your final result. For right now I will, no doubt yield to your position however trust in the near future you actually link your dots better.
helloI really like your writing so a lot share we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL I need an expert in this house to unravel my problem May be that is you Taking a look ahead to see you
It’s an remarkable article in support of all theonline people; they will get benefit from it I am sure.
I appreciate, lead to I discovered exactly what I used to be looking for.You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless youman. Have a nice day. Bye
Hi there, just became alert to your blog throughGoogle, and found that it is really informative.I?m going to watch out for brussels. I?ll appreciate if you continue this in future.Many people will be benefited from your writing.Cheers!
Major thankies for the blog.Thanks Again. Fantastic.
Make any video no more than 5 minutes. After making a title, happen include a brief description of one’s video. Try the tips listed above and watch your viewers rise.
Wow, great blog post.Thanks Again. Want more.
Great article.Really looking forward to read more. Keep writing.
Thanks for the good writeup. It in reality was once a leisure account it. Look advanced to far delivered agreeable from you! By the way, how could we keep up a correspondence?
I appreciate you sharing this post.Really thank you! Much obliged.
You suggested this effectively.
wynn casino online michigan https://combatcasino.info/ufc-mma-betting/ majestic online casino
I truly appreciate this article post.Really looking forward to read more. Really Great.
Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!
F*ckin’ remarkable things here. I am very happy to see your article. Thanks so much and i’m having a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?
It’s hard to appear by professional people in this specific subject, however you seem such as you really know what you’re speaking about! Thanks orof.infoforwomen.be/map22.php lediga jobb bor??s
generic cipro: order erythromycincefadroxil for sale
Greetings! Very helpful advice in this particular post!It’s the little changes that will make the largest changes.Many thanks for sharing!
Muchos Gracias for your blog.Really looking forward to read more. Really Cool.
thesis writers in pakistan all ivy writing services
Very neat post.Really thank you! Really Great.
Thanks for sharing, this is a fantastic article.Really looking forward to read more.
Hi there, of course this paragraph is genuinely nice and I have learned lot of things from it on the topic of blogging. thanks.
Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!
Ive read several just right stuff here Certainly price bookmarking for revisiting I wonder how a lot effort you place to create this kind of great informative website
I’ve read a few excellent stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to create this sort of excellent informative site.
I believe you have remarked some very interesting details , appreciate it for the post.
Terrific knowledge. Thank you.
how to be an agent of online casino https://casinoshaman.com/crash-gambling-game/ bästa svenska casino online
Truly a good deal of beneficial advice.
new online casino slot games https://hotgamblingguide.org/online-casino-baccarat/ swedish online casino app
You said it really well!
88 casino online https://magicalcasino.info/sports-gambling-apps/ best poker casino online
Beneficial forum posts. Many thanks!
unibet online casinos pa https://ratingcasino.info/esports-betting/ same day withdrawal online casinos usa
Nicely put. Thanks!
jaya11 online casino https://casinoslotssaid.com/betting/ orion star casino online login
Thank you! Numerous info!
malaysia online casino review https://findscasino.info/real-money-online-casino-illinois/ online casino real money reddit
wow, awesome article.Thanks Again. Cool.
Nicely put, Thank you.
best online casino sites usa https://linkscasino.info/review-betwhale/ halloween online casino
I’ve been following your blog for quite some time now, and I’m continually impressed by the quality of your content. Your ability to blend information with entertainment is truly commendable.
Enjoyed every bit of your blog.Much thanks again.
Thank you for your blog post.Thanks Again. Fantastic.
Just wish to say your article is as surprising The clearness in your post is just cool and i could assume youre an expert on this subject Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post Thanks a million and please keep up the enjoyable work
I really enjoy the blog article.Much thanks again. Great.
If you wish for to get much from this article then youhave to apply such techniques to your won blog.
Im thankful for the blog.Really looking forward to read more. Want more.
I think this iis amoing thee most importnt info for me.
An interesting discussion is worth comment. I believe that you ought to write more on this issue, it may not be a taboo matter but usually people don’t speak about such topics. To the next! Best wishes!!
Im grateful for the blog post.Thanks Again. Really Cool.Loading…
Yes! Finally someone writes about tỷ lệ kèo tối nay.
I need to to thank you for this very good read!! I definitely loved every little bit of it. I have you book-marked to look at new stuff you postÖ
Hi, I desire to subscribe for this blog to get hottest updates, so where can i do it please help.
You don’t want to have to go via the complete recruitment course of action once more due to a misunderstanding.
Thank you. Quite a lot of material.us essay writing services help me write a speech book review writers
console, and if we had to name the first who will explore order clenbuterol
This is one awesome blog.Really looking forward to read more. Really Cool.
I loved your blog article.Much thanks again.
Some genuinely great information, Glad I noticed this. „Purchase not friends by gifts when thou ceasest to give, such will cease to love.” by Thomas Fuller.
A big thank you for your blog post.Thanks Again. Awesome.
Appreciate you sharing, great article post.Much thanks again. Fantastic.
Muchos Gracias for your post.Really thank you!
Major thankies for the article post. Really Great.
Muchos Gracias for your blog article. Really Cool.
Great, thanks for sharing this blog.Really thank you! Really Great.
Thank you ever so for you blog post.Really thank you! Fantastic.
Thank you for your post. Want more.
I couldn’t resist commenting
There are actually a lot of details like that to take into consideration. That could be a great point to convey up. I provide the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions like the one you bring up the place an important thing will likely be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I am positive that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the affect of only a moment’s pleasure, for the rest of their lives.
Great blog post.Thanks Again. Will read on…
Major thanks for the blog. Really Great.
Really informative blog.Really thank you!
Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.
Im not sure the place you are getting your information, however great topic. I must spend some time finding out more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.
A round of applause for your blog article.Thanks Again. Really Great.
Wow, great blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.
Very neat article post.Really looking forward to read more. Will read on…
obviously like your website however you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to inform the reality nevertheless I¦ll surely come back again.
You are my inspiration , I possess few blogs and often run out from to post .
Fantastic blog post.Much thanks again.
Thank you for your blog article.Much thanks again. Fantastic.
I think this is a real great blog article.Thanks Again. Really Great.
Awesome article.Much thanks again. Great.
Thanks for the good writeup. It in truth was a amusement account it.Look complicated to more delivered agreeable from you!By the way, how can we be in contact?
best ed pills at gnc: the best ed pills – best ed treatment
Great, thanks for sharing this article.Thanks Again.
Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Really looking forward to read more.
Hey, thanks for the article post.Much thanks again. Want more.
I appreciate you sharing this article post.Thanks Again. Really Cool.
Utbpes – generic of propecia Xjmvej igofzc
Thanks for the article. Much obliged.
Thanks for sharing, this is a fantastic blog post.Much thanks again. Want more.
I value the article.Really looking forward to read more. Keep writing.
I think this is a real great post.Really looking forward to read more. Really Great.
I really like and appreciate your article.Really thank you! Really Cool.
This is one awesome blog article.Really thank you! Keep writing.
This is a topic that is close to my heart… Cheers! Exactly where are your contact details though?Also visit my blog post :: Clinical Keto Review
I never thought about it that way, but it makes sense!,Docker代理是什么?
I like it whenever people come together and share thoughts. Great blog, continue the good work!
I never thought about it that way, but it makes sense!Download PY Proxy Manager to easily generate and use S5 proxies or rotating residential proxies on your Windows device.
I truly appreciate this blog.Really thank you! Cool.
This is a really good tip especially to those new to the blogosphere. Brief but very accurate information… Thanks for sharing this one. A must read post!
This is one awesome article.Thanks Again. Cool.
Say, you got a nice blog.Thanks Again. Will read on…
Thank you ever so for you article.Much thanks again.
You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!
A round of applause for your blog. Really Great.
I blog quite often and I really thank you for your content.The article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your blogand keep checking for new information about once per week.I subscribed to your RSS feed too.
This blog was… how do you say it? Relevant!! Finally I’ve found something that helped me. Kudos.
Say, you got a nice blog article. Want more.
of complaints about those, because We’ve got thousands of thousands canada clenbuterol
I value the blog post.Thanks Again.
F*ckin’ awesome issues here. I’m very happy to look your article. Thanks so much and i’m looking ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?
wow, awesome article.Really thank you! Want more.
Uxuxeq – essay help services Xfzzpr oxnayi