Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” a ajuns pe mâinile unei pensionare, soţie de deputat

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de la Societatea Naţională Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” SA Constanţa a hotărât în şedinţa de la 7 noiembrie 2018 numirea în funcţia de membru provizoriu al Consiliului de Administraţie (CA) a Rodicăi Avram, cu un mandat de patru luni, cu posibilitatea prelungirii până la şase luni. În aceeaşi şedinţă, a fost prelungit mandatul administratorului provizoriu Marian Irimia, numit în această funcţie în iulie 2018. De asemenea, AGA a stabilit valoarea indemnizaţiei membrilor CA la 5.196 lei brut pe lună. Bani pentru care administratorii nu trebuie să facă, practic, nimic, din moment ce activitatea de bază a aeroportului este coordonată la nivel NATO, întreaga infrastructură fiind pusă la dispoziţia aliaţilor militari ai României.

Rodica Avram este o simplă pensionară din Bacău, singura sa calificare fiind cea de soţie a deputatului ALDE, Constantin Avram. De meserie inginer constructor, Rodica se alătură astfel lui Marian Irimia fost reprezentant de vânzări la o societate care se ocupă cu comercializarea de ţevi şi fitinguri pentru instalaţii sanitare, robineţi, baterii şi obiecte sanitare, la conducerea aeroportului pe care operează US Army şi ceilalţi aliaţi NATO.

Noua stea din consiliul de administraţie a lucrat pe şantierele patriei încă din 1982, când a debutat pe platforma Întreprinderii de Construcţii Siderurgice Călăraşi. Un an mai târziu s-a transferat acasă, la Trustul de Construcţii Bacău, iar din 1996 lucrează pentru afacerile familiei: Comimpex Avram SRL, Consizo Serv SRL şi Consizo Grup SRL.

Din 2017, pensionara este administratora Consizo Grup SRL, o mică firmă de construcţii care a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de doar 149.252 lei şi pierderi de 272.196 lei, cu 12 angajaţi, precum şi datorii de 1.399.335 lei. Până să ajungă şefă la aeroport, Rodica avea un venit anual care o situa la limita sărăciei: 25.200 lei de la Consizo Grup SRL şi pensie de 9.399 lei.

Deputatul de Bacău, Constantin Avram nu este o figură proeminentă în Parlamentul României, dar pare-se că este un tip descurcăreţ căci a reuşit să-şi aranjeze nu numai nevasta la stat, ci şi fiul, Alexandru Avram fiind consilier la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. În plus, deputatul care ocupă şi funcţia de preşedinte ALDE Bacău a făcut bani frumoşi din contracte cu statul, la fel şi fiul său, cei doi obţinând astfel peste 12,5 milione de lei de la diverse primării din judeţ.

Cu asemenea personaje la conducere se explică şi situaţia financiară delicată a aeroportului, care a reuşit să îşi mărească de aproape patru ori pagubele, raportând la jumătatea anului 2018 pierderi de 4.142.662 lei, faţă de 1.385.646 lei în perioada similară din 2017. Totodată, societatea a înregistrat afaceri de 8.752.195 lei în primul semestru, cu mult în scădere faţă de 11.040.214 lei cât a obţinut în prima jumătate a anului 2017. Subvenţia primită de la stat în primele şase luni a fost de 5.797.000 lei.

România a sacrificat, de bună voie, activitatea civilă a Aeroportului „Mihail Kogălniceanu”, pe care operează în prezent doar câteva curse de pasageri pe săptămână. Pentru a fi mereu la dispoziţia NATO, aeroportul trăieşte aproape exclusiv din subvenţii de la bugetul de stat. Numai în perioada 2018- 2020, ajutorul de stat este de 62.118.000 lei.

Please follow and like us:

Leave a Comment