Epopeea Polivalentei continuă: Făgădău apără interesele lui Mazăre

Primăria municipiului Constanţa a eliberat certificatul de demolare a construcţiilor amplasate pe locul pe care urmează să se construiască viitoarea Sală Polivalentă de pe bdul Aurel Vlaicu. Astfel, dotările unui club de fotbal funcţional, adică vestiarele, tribunele, tabela de scor şi un teren de sport aflat în stare impecabilă, vor fi distruse în scurt timp, pentru a lăsa loc unei săli Polivalentă vehiculate în scop electoral.
Asta deşi pe rolul instanţelor de judecată există mai multe dosare civile prin care proprietarul clubului de fotbal, ACS Metalul, solicită anularea certificatului de urbanism şi interzicerea tulburării de posesie a autorităţilor locale asupra proprietăţii sale.

Scurt istoric

Pe data de 22.12 2005, SOMACO S.A, fosta Intreprindere de Materiale de Construcţii Constanţa, vinde către SC Structuri de Oţel SRL, patrimoniul bazei sportive din Tomis Nord, în suprafaţă de 15 310 mp. SC Structuri de Oţel vinde mai departe omului de afaceri Valentin Surghie, iar pe data de 15.06.2008, baza ajunge în proprietatea ACS Metalul Constanţa, care solicită înscrierea în evidenţele fiscale a bunurilor.

În adresa SPIT nr.T1045 din 08.01.2018, se arată că SOMACO S.A figurează cu imobilele respective dar nu au documente justificative, deşi SOMACO S.A îşi revendica dreptul de proprietate prin menţiunile din contractul de vânzare cumpărare şi prin înscrisurile ataşate. În aceste condiţii, primarul Decebal Făgădău propune în ședința Consiliului Local Constanța din 25 iunie 2019, exproprierea imobilelor ce aparţin clubului Metalul. Evaluarea a fost făcută de societatea Management Consulting Solutions SRL din Constanţa, care, cu exceptia a trei contracte, a lucrat numai pentru primăria Constanţa.

Mazăre e în tot şi în toate

Baza sportivă din Badea Cârţan este cunoscută ca fiind cartierul general al apropiaţilor lui Radu Mazăre. Pe b-dul Aurel Vlaicu nr. 264, la etajul 1 al unui bloc construit pe fosta pista de atletism a complexului sportiv, sunt înregistrate firmele SC Seaside Company, Holland Developement Group, Millenium Global, Nitalexil-ul şi Principal SN, toate legate ombilical de afacerile lui Radu Mazăre. Administratorul societăţii Principal SN este Alexandru Florian Ilie, fostul şef de cabinet al lui Alexandru Mazăre, Holland Developement Group şi Millenium Global sunt administrate de Sorina Hortolomei-Moscu, contabila lui Sorin Strutinsky iar la numerele de telefon ale societăţilor Nitalexil şi Seaside Company răspunde un anume Ionuţ Văduva, cumnatul fostului viceprimar Gabriel Stan.

De altfel, blocul cu pricina, aflat chiar lângă baza celor de la Metalul, este cunoscut în zona ca aparţinându-i lui Gabriel Stan. De-a lungul timpului, între acesta şi reprezentanţii clubului au fost nenumărate discuţii, pe motivul lipsei de întelegere a celor din urmă de a-i pune la dispoziţie o parte din teren pentru parcarea blocului. Acum situaţia s-a rezolvat, exact pe proprietatea clubului de fotbal, sub balcoanele blocului, se va amenaja parcarea Sălii Polivalente.

 

Deşi baza sportivă din complexul Badea Cârţan are o suprafaţă de 108 000 mp, Primăria Constanta, prin hotărârile nr. 109/ 28.02. 2005 şi 75/30.01.2007, a intabulat în favoarea ei doar 78 335 mp. Restul suprafeţei a fost folosit pentru restituiri dubioase pentru partenerii lui Mazăre, care au folosit terenurile de sport ca fundaţii pentru blocuri. Este vorba de Sebastian Topa, care, în urma cumpărării unor drepturi litigioase, a devenit proprietarul a 1000 de mp în complexul sportiv, teren pe care, în baza hotărârii de consiliu local din 29.06.2009, ridică un imobil de 9 etaje. George Sebastian Topa nu este chiar un anonim, ci inspector de specialitate în Corpul de Control al Ministerului Mediului. Acesta a acces în funcţie în anul 2009, la aproape doi ani după retrocedare, când ministru al mediului era fostul viceprimar al Constanţei, Nicolae Nemirschi.

La fel de norocoşi s-au nimerit a fi şi alţi doi afacerişti constănţeni, Ene Nicuşor şi Costea Mihale. Cei doi au fost beneficiarii unui schimb de terenuri efectuat cu Municipiul Constanţa, în baza unei hotărâri adoptate de Consiliul Local pe 30 aprilie 2013, în urma unei iniţative a, la acea dată, viceprimarului Fagadau. Astfel, în aceeaşi bază sportiva urmau să apară alte două turnuri P+11 etaje, iar în porţiunea nordică lângă sala de tenis de câmp a Complexului Sportiv Badea Cârţan, peste spaţiul verde urmau să-şi facă loc, lipite unul de altul, două blocuri P+6 etaje şi un al treilea de 11 etaje. Clădirea din urmă este proiectată de firma East Atelier, care aparţine lui Ionuţ Toma, fostul arhitect-şef al Primăriei Constanţa.

Conform Monitorului Oficial nr.677 din 2001, Mihale Costea este, alături de grecul Theodoris Skandalidis, unul din fondatorii firmei Nitalexil. Deasemenea este asociat cu Alexandru şi Mihai Mazăre în firma Bluemar Internaţional SRL. Theodoris Skandalidis este asociat cu Gaitanidis Daniela, soţia lui Decebal Făgădău, în firma Roxor Black SRL, care deţine terasa Amalfi din portul Tomis. Ce mică e lumea, nu-i aşa ?

O altă halcă din teren a fost scoasă la vânzare pe site-uri de anunţuri imobiliare, de Claudiu Octavian Ceti, nimeni altul decât secretarul general al UGIR Constanta, structură condusă de Sorin Strutinsky. Terenul oferit, în suprafaţă de 1000 de mp, a ajuns în proprietatea acestuia tot printr-o retrocedare dubioasă, prin Dispoziţia 7.192/2007 semnată de Radu Mazăre.

Bune…

La ACS Metalul, clubul căruia Făgădău i-a pus gând rău, activează 20 de grupe de copii cu vârsta între 8 si 16 ani, printre care patru grupe sunt formate din copii defavorizaţi şi minoritari pe criterii etnice. Clubul are vitrina plină de trofee şi diplome, iar micuţii jucători nu au obligaţia să plătească nimic pentru cheltuielile curente.

…şi rele

Lucrările de construcţie ale Sălii Polivalente vor fi efectuate de asocierea de firme S.C. EUROMATERIA S.R.L, S.C. ADURO IMPEX S.R.L, CONPAT SCARL – DELTA CON S.R.L, RESEARCH CONSORZIO STABILE S.C. ARL. Euromateria este firma care a contestat licitaţia pentru reabilitarea Cazinoului şi cea de amenajare a Parcului Arheologic, proiect care a pierdut finanţarea europeană în valoare de peste 20 000 000 lei din această cauză.

Please follow and like us:

Leave a Comment