Cine va mai face puşcărie în locul primarului infractor din Eforie ?

Robert Şerban, primarul oraşului Eforie, a fost trimis în judecată pentru acte de corupţie, alături de alte două persoane. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, Şerban i-ar fi vandut viceprimarului Dănuţ Chiparu, 3150 metri pătraţi fără acordul Consiliului Local, proprietarul de drept al terenului, şi fără licitaţie, cum cerea legea. Mai mult, preţul de vânzare este unul ridicol, aprox 60 euro/mp pentru un teren aflat în plin centrul staţiunii Eforie Nord.

Pentru cei care îl cunosc pe primarul din Eforie, nu ştirea i-a uimit, ci faptul că durat atât de mult până să-şi dea în petic. Acesta nu este la prima infracţiune, în anul 2012 fiind de asemenea vizat într-un dosar penal de luare de mită şi evaziune fiscală în cazul închirierii şi administrării tarabelor şi parcărilor din Eforie. Atunci şase persoane au făcut puşcărie în locul lui, după ce Robert Şerban a făcut o înţelegere cu organele de urmărire penală.

Concret, Marius Pavalachi, inspector in cadrul primăriei, Bogdan Dan, Constantin Custură, Iulian Ionuţ Smoc, Victor Ceoromela şi Cornel Vaşadi au stat între un an şi patru luni şi doi ani şi jumătate în spatele gratiilor pentru ca adevăratul beneficiar al şpăgilor, Robert Şerban, viceprimar al oraşului de pe malul mării la acea dată, să rămână în libertate.

Din declaraţiile date de colaboratorii săi, deveniţi martori în dosar, rezultă că întreaga operaţiune a fost pusă la cale chiar de acesta, iar banii rezultaţi în urma activităţii infracţionale ale reţelei ajungeau în buzunarele sale.

 

Dan Bogdan, administratorul firmei Eforie Estival N-S, fostă Calibo Cosm SRL, declara în faţa procurorilor că în anul 2008 a fost contactat de Robert Şerban, care i-ar fi propus să preia o societate comercială care îşi desfăşura activitatea în domeniul administrării domeniului public, asigurându-l că va câştiga bani din amplasarea tarabelor în zonele cu vad comercial din Eforie, tarabe care erau depozitate într-o baracă a THR Eforie. Şerban i-ar fi dat şi numărul de telefon al persoanei de la care urma să preia firma cerându-i să stabilească un contact.

Punându-se de acord, a doua zi l-a însoţit pe Şerban la ORC Constanta, unde a semnat actele prin care prelua societatea de la un anume Bogdan, pe care nu-l mai văzuse anterior. După ce au fost îndeplinite formalităţile legale, Dan Bogdan nu a primit nici un document contabil sau ştampilă, acestea rămânând la viceprimar.

Până în 2009, când a renunţat la calitatea de administrator al firmei, singura sa activitate a constat în montarea tarabelor pe locurile indicate de inspectorul Marius Păvălache, primind între 30 şi 100 lei de toneta montată. Dan Bogdan mai declară ca el personal nu a semnat niciun document în numele S.C. Eforie Estival N-S şi nici nu a emis vreo factură sau chitanţă. Deasemenea, la momentul semnării contractului cu nr. 13658 din 04.06.2009, dintre Primăria Eforie şi S.C. Eforie Estival N-S, lui i s-a înmânat doar ultima pagină pe care a şi semnat-o, în urma asigurărilor de legalitate primite din partea lui Robert Şerban. Dan Bogdan a mai declarat că Robert Şerban era cel care încasa taxele pentru parcare, el fiind şi cel care făcea angajările iar contabilitatea firmei era asigurată de mătuşa lui Marius Cealera, un apropiat al acestuia.

În anul 2010, pe 11 noiembrie, la rugămintea lui Robert Şerban, ar fi fost de acord să redevină administrator al S.C. Eforie Estival N-S, în baza promisiunilor primite că firma este la zi cu toate taxele, preluând actele de la Silviu Petre, care urma sa fie angajat funcţionar public. Conform declaraţiei sale, Dan Bogdan ar fi remarcat faptul că ştampila firmei se afla în permanenţă la Marius Păvălache, observând şi că documentele erau deja ştampilate la momentul semnării.

 

Un alt martor în cauză, Silviu Petre, în declaraţia data pe 2 iulie 2012 în faţa organelor de anchetă, afirmă că a ajuns taxator în cadrul societăţii Eforie Estival N-S tot prin intermediul lui Robert Şerban. Conform propriei declaraţii, contractul său de muncă a fost negociat exclusiv cu acesta, care i-ar fi transmis că orice problemă de serviciu ar fi avut, o va discuta direct cu el. Tot Robert Şerban i-ar fi trasat şi sarcinile de muncă, acestea constând în taxarea locurilor de parcare şi deblocării autoturismelor şi i-ar fi înmânat boniere, ale căror cotoare le preda seara acestuia în persoană, împreuna cu sumele încasate, fără întocmirea vreunui document justificativ.

Până în luna martie a anului 2010, Silviu Petre nu a ştiut cine este proprietarul real al societăţii. Abia atunci, la solicitarea lui Robert Şerban de a prelua societatea, a aflat că aceasta îi aparţinea lui Dan Bogdan, cu care era amic. Văzând că manifestă reţinere, Şerban i-ar fi spus să stea liniştit, că el şi Marius Cealera sunt cei care se ocupă de administrarea firmei. A doua zi, Silviu Petre, însoţit de Marius Cealera, Dan Bogdan şi nelipsitul Robert Şerban, s-au prezentat la ORC Constanţa, unde s-au semnat documentele, fiind şi ultima dată când le-a mai văzut, acestea rămânând la Cealera şi Şerban.

Paradoxal, Petre era angajat ca taxator la firma la care era şi administrator, semnătura sa apărând şi la rubrica de angajat şi la cea de angajator. Contabilitatea societăţii era ţinută de mătuşa lui Marius Cealera, o anume Doina, iar la întrebările privind situaţia contabilă, era asigurat de Robert Şerban că obligaţiile către stat erau plătite la zi. Această situaţie a fost însă infirmată de procurori în rechizitoriul prin care cei şase amărâţi erau trimişi în judecată, care menţionează că respectiva societate nu a înregistrat niciun fel de operaţiune contabilă vizând exploatarea bunurilor-obiect al contractului cu Primăria Eforie.

Tot fostul viceprimar ar fi fost cel care a decis schimbarea numelui Calibo Cosm in Eforie Estival N-S, fără să ofere explicaţii în acest sens. Martorul mai menţionează în declaraţia sa că e toata perioada cât fost administrator, nu a semnat nici un contract de închiriere de tarabe către diferiţi agenţi comerciali, semnătura sa apărută pe astfel de contracte fiind falsificată.

În declaratia sa de martor, Marius Cealera afirmă că a fost solicitat de Robert Şerban să se angajeze ca parcagiu la societatea Eforie Estival N-S SRL. Cealera declară ca nu ştia cui aparţine societatea, deşi şi el era prieten cu Dan Bogdan, proprietarul din acte, şi că banii pe care îi strângea ca parcagiu îi dădea în fiecare seară lui Robert Şerban, deasemeni fără documente justificative.

Procurorii au concluzionat că prejudiciul adus bugetului oraşului de reţeaua infracţională organizată şi condusă de Robert Şerban s-a ridicat numai în perioada 04.05.2011-31.07. 2012 la suma de 1 801 417 lei la care s-a adăugat TVA-ul de 2 702 302 lei, primăria Eforie primind din asocierea cu Eforie Estival N-S, infima sumă de 80 000 de lei.

Nu doar investigaţia procurorilor a evidenţiat acest prejudiciu creat, ci şi controlul efectuat de ANAF, soldat cu procesul verbal încheiat la data de 14.09.2012, prin care se confirma paguba de 4.503.720 lei suferită de oraşul Eforie.

Raportul Curţii de Conturi relevă că un prejudiciu de 6 052 000 lei a fost adus prin faptul că activităţile desfășurate de societatea asociată nici măcar nu au fost autorizate pentru funcţionare, neîncasându-se sumele aferente, inspectorii evaluând câstigurile reale ale acesteia numai într-un singur an, la 11 428 000 lei.

Ce au concluzionat procurorii după înţelegerea cu Robert Şerban

„Deţinând fără niciun drept ştampila societăţii SC EFORIE ESTIVAL SRL, inculpatul Pavalachi Marius, funcţionar public aflat în exerciţiul atribuţiunilor de serviciu, a completat un formular de contract în care se închiriau două tonete societăţii reprezentate de investigatorul sub acoperire, act în care nu se trecea preţul locaţiei, aspect de invaliditate evidentă a contractului.

Sigur că inculpatul Pavalachi Marius a acţionat astfel dat fiind înţelegerea anterioară cu inculpatul Dan Bogdan, care i-a permis utilizarea unor documente ale firmei pe care o administra tocmai pentru a creea impresia unor activităţi licite, ceea ce în mod evident, nu este cazul.

Faptul în sine demonstrează şi înţelegerea prealabilă dintre autor şi complice, pentru că altminteri Pavalachi Marius nu putea să aibă asupra sa actele şi ştampila unei firme private pe care de fapt trebuia să o controleze.

Studiul fişei postului inculpatului Pavalachi Marius demonstrează că tocmai pentru a nu-şi îndeplini corect atribuţiile de serviciu acesta a primit banii, a completat actele puse la dispoziţie de Dan Bogdan şi s-a folosit de serviciile acestuia, evident pentru a scoate banii din Primărie.

Cu ocazia surprinderii în flagarant, s-a depistat pe biroul funcţionarului public un număr de alte trei contracte similare, încheiate cu alte persoane juridice şi un număr de trei formulare similare necompletate, ceea ce vădeşte că activitatea de acest gen era uzuală.

Pe parcursul urmăririi penale, din conţinutul interceptărilor şi înregistrărilor ambientale şi telefonice transcrise, s-a observat că raporturile dintre Pavalachi Marius şi Dan Bogdan erau de tip şef-subaltern, întrucât ştampila societăţii SC EFORIE ESTIVAL SRL se afla la inculpatul Pavalachi Marius, deşi administrator al societăţii era cel de-al doilea, iar în discuţiile înregistrate ambiental, respectivul chiar i se adresa cu acest apelativ de <şefule>.”

Please follow and like us:

Leave a Comment