Pescăria nepotului vicepreşedintelui CJ Constanţa, obstacol pentru proiectul de lărgire a plajelor din Eforie Sud

La sfârşitul lunii decembrie, după lungi aşteptări, a fost semnat contractul de reabilitarea a plajelor din Eforie Sud, dintre Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral ( ABADL) şi firma olandeză Van Oord. Prin contract, olandezii se obligă să proiecteze şi să contruiască noi diguri şi plaje şi chiar să amplaseze recifuri artificiale şi biostructuri care ar urma să protejeze şi să stimuleze viaţa marină. Conform contractului, lucrările ar trebui să înceapă la începutul anului următor şi să se încheie în 2023.

Se pare însă că acest proiect, de o importanţă uriaşă pentru dezvoltarea turismului românesc, nu se va materializa, din pricina birocraţiei şi a intereselor câtorva persoane.

În anul 2011, se dădea Ordonanța de Urgență nr 100, care prevedea darea în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) a unor terenuri aflate în administrarea Administrației Naționale Apele Române (ANAR). Scopul acestui transfer era accesarea de către ANPA, prin Programul Operațional de Pescuit 2007-2013, de fonduri europene pentru valorificarea resurselor piscicole din Marea Neagră, sprijinirea organizațiilor locale de pescari, monitorizarea eficientă a capturilor de pește și crearea/modernizarea infrastructurii locurilor de încărcare/debarcare pentru pescari. Erau vizate 12 plaje, situate în Mamaia Sat (2 tronsoane), Vama Veche, Constanța (2 tronsoane), Agigea, Eforie Sud, Tuzla, Costinești, 23 August, Olimp și sat 2 Mai.

Protocolul dintre ANAR și ANPA s-a semnat un an mai tarziu, ANPA având mandat să se ocupe de atragerea de fonduri pentru toate activitățile de pescuit maritim. Durata maximă a acestui transfer al dreptului de administrare era pe perioada existenței locurilor de debarcare și a adăposturilor pescărești.

Banii mai erau destinați pentru dezvoltarea capacităților de prelucrare a peștelui capturat din Marea Neagră, pentru dezvoltarea unor fabrici de bărci și unelte pescărești sau pentru înființarea de sate de vacanță sau pensiuni cu specific piscicol. În 2017, ABADL reușește accesarea, prin Programul Operațional de Infrastructură Mare, a proiectului “Reducerea eroziunii costiere Faza II”, cel care prevede lărgirea plajelor constănțene. În acel moment, solicită către ANPA returnarea celor 12 plaje, având în vedere faptul că obiectul transferului din 2011 nu a fost deloc atins

ABADL a transmis în mai multe rânduri adrese către ANPA prin care a solicitat încheierea protocolului de predare – primire, iar în data de 29 martie 2019 a fost emisă Ordonanță de Urgență nr. 20 – privind transmiterea acestor terenuri (proprietate publică a statului) din administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură în administrarea Administrației Naționale Apele Române.

În conformitate cu prevederile Art. 2 al OUG nr. 20/29.03.2019, predarea-primirea acestor terenuri trebuia să se facă pe baza de protocol, în termen de 30 de zile de la dată intrării în vigoare a Ordonanței de Urgență.
Cei de la ANPA refuză însă să predea plajele, impunând chiar condiția ca, după finalizarea proiectului de reconstrucție costieră de către ABADL, să reprimească în administrare aceste terenuri.

Se vehiculează că se fac presiuni politice pentru păstrarea punctelor pescăreşti, care alimentează cu peşte toate cherhanalele de pe litoral şi aduc venituri consistente celor care le administrează.

Unul dintre aceste puncte, care a creat un uriaş scandal prin faptul că a fost îngrădită o plajă întreagă pentru a-şi desfăşura nestingherit activitatea, aparţine lui Florin Mihai Guţă, nepotul vicepreşedintelui CJ Constanţa, Claudiu Palaz.
Guţă, membru de vază în PMP, este asociat cu soţia lui Claudiu Palaz şi în societatea Azuma Beach Bar SRL, care administrează un bar pe o plajă din Constanţa, deşi pe plaja respectivă, culmea!, lărgită cu bani europeni, nu se puteau desfăşura activităţi economice.

ABADL a transmis către Intreprinderea Individuală Florin Mihai Guţă, prin ANPA, mai multe adrese – nr.7954/18.04.2019 și nr. 9626/15.05.2019, pentru eliberarea plajei ocupate, adrese constant ignorate de nepot, care continuă să-şi arunce năvoadele în dreptul plajelor care se pare că nu vor mai fi niciodată lărgite.

Please follow and like us:

Leave a Comment