Jaf incredibil la AFIR într-un dosar al DNA Constanța: Peste 3.000.000 de euro „tocați” în 61 de proiecte nefinalizate

 

 

De câteva săptămâni, procurorii de la DNA Constanța audiază zeci de persoane într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, implicat în complicitate la deturnarea licitaţiilor publice şi delapidare. Verificările vizează oameni din conducerea Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) 2 Sud Est cu sediul la Constanța, care gestionează activitatea din șase judeţe: Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea şi Galaţi.

 

Pentru 2014-2020, CRFIR 2 Sud-Est, care se ocupă cu sprijinirea primăriilor și persoanelor fizice și juridice din mediul rural pentru accesarea fondurilor europene, are programată prin proiectele contractate prin PNDR suma de aproximativ 10 miliarde de euro destinaţi proiectelor finanțate din fonduri comunitare.

 

Un raport aflat pe masa ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros demonstrează că dimensiunea jafului de la CRFIR 2 Sud-Est este incredibilă și există riscul ca Uniunea Europeană să stopeze finanțarea prin PNDR. Totodată UE ar putea să solicite recuperarea banilor pentru că există întârzieri uriașe în derularea acestor proiecte.

Din 61 de proiecte doar 21 sunt finalizate

Prin PNDR 2014-2020 sunt contractate de către CRFIR 2 Sud-Est 61 de proiecte prin cinci submăsuri (4.3, 5.1,7.2,7.6 și 19.2) și derulate de către UAT-uri, adică primării, și OUAI-uri (Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații) din cele șase județe mai sus menționate.

 

Numai că din cele 61 de proiecte pentru care deja s-au făcut deja plăți în valoarea totală de circa 13.500.000 de lei, adică vreo 3.000.000 de euro, doar 21 sunt finalizate, adică doar o treime dintre ele.

Astfel, din cele 61 de proiecte derulate de CRFIR 2 Sud-Est în cele șase județe, 8 sunt derulate în Constanța, 8 în Buzău, 9 în Brăila, 11 în Galați, 12 în Tulcea și 13 în Vrancea. Dar, din cele 61 de proiecte doar 21 sunt declarate ca fiind finalizate: 8 din Galați, 4 din Brăila și câte 3 din Constanța, Buzău și Vrancea. Practic, reiese că niciunul din cele 12 proiecte finanțate din fonduri europene din județul Tulcea nu este finalizat deși au fost alocate sume mari de bani.

 

Însă, s-a descoperit că toate cele 61 de proiecte finanțate din fonduri europene au înregistrat întârzieri uriașe în derularea proiectelor, dar deja o parte din lucrări au fost finanțate cu sume de până la 1.300.000 de lei și chiar 2.322.874 de lei.

Astfel, numărul zilelor de întârziere a ajuns la măsurile 4.3 și 5.1 la 435 de zile, la măsura 7.6  variază de la 148 la 396 zile, la măsura 7.2 a ajuns deja la 642 de zile iar la măsura 19.2 variază între 145 și 425 de zile.

 

În raportul de control se menționează că la majoritatea proiectelor apare menționat „lipsă sistem” sau „nu există în sistem” la rubrica privind data depunerii documentației pentru întocmirea de acte adiționale la contractele de finanțare.

De asemenea, majoritatea proiectelor au o mulțime de observații, iar cele mai frecvente menționează „Zile depășire data limită depunere prima tranșă”, „Nu există o explicație pentru depășirea cu 15 zile”, „Nu sunt justificate zilele de întârziere”, „Nu se regăsește în sistem” sau „Nu se regăsește în sistem cererea de plată”.

 

Proiectele unde se înregistrează cele mai mari întârzieri sunt:

 • Construire grădiniță sat Malu Alb județul Galați-642 zile întârziere;
 • Achiziție de accesorii pentru utilaje de intervenție și echipamente pentru situații de urgență, Asociația de dezvoltare Intercomunitară Timboiești-Obrejița Vrancea-409 zile;
 • Reabilitare și modernizare plotului de irigații CA-APT, aferent OUAI SRPA motopompe Gabrilescu- Brăila 435 zile;
 • Extinderea sistemului de canalizare menajeră a localității Poarta Albă-Constanța-183 zile;
 • Realizare iluminat public aferent drumului comunal DC 109 din comuna Zărnești, județul Buzău, prin utilizarea energiei verzi-362 de zile;
 • Construire piață agroalimentară în comuna Juila, județul Tulcea-330 de zile.

 

Un rol important în jaful de la CRFIR 2 Sud-Est l-a avut și Direcția Generală de Control, Antifraudă și Inspecții din Ministerul Agriculturii, condusă de către Anca Simina Popescu. Aceasta, împreună cu șeful Serviciului Control Fonduri Europene pentru Zona Rurală, Romeo-Etienne Ciocan, a protejat cu bună știință centrul regional din Constanța, semnând în fals rapoarte fictive de control.

Între timp, într-o altă speță, a fost deja începută urmărirea penală împotriva următorilor: Simona Leoveanu (director general adjunct CRFIR 2 Sud Est), pentru constituire grup infracţional organizat, deturnare a licitaţiilor publice şi delapidare, Claudiu Stelian Coadă (director general adjunct pe ţară la AFIR), pentru constituire grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare a licitaţiilor publice, Butcă Andrei (şef serviciu administrativ AFIR), pentru constituire grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare a licitaţiilor publice, Dorin Dumitru Opreanu (director general adjunct pe ţară), pentru pentru constituire grup infracţional organizat şi complicitate la deturnare a licitaţiilor publice.

UAT-urile și OUAI-urile vizate de ancheta DNA sunt :

 • Brăila-9 proiecte- OUAI Kogălniceanu, OUAI Maxim, OUAI Schei, OUAI Comăneasca, OUAI Corbu, OUAI Gabrilescu, OUA Mărețu, OUAI SRPA 84, OUAI Tichilești.
 • Buzău-8 proiecte-UAT Stîlpu, UAT Rosetti, UAT Berca, UAT Vadu Pașii, UAT Ulmeni, UAT Pietroasele, UAT Puiești, UAT Zărnești.
 • Constanța-8 proiecte-UAT Mircea Vodă, Direcția Silvică Constanța (localitățile Negreni și Băneasa), UAT Albești, UAT Castelu, UAT Poarta Albă, UAT Mihai Viteazu, UAR Siliștea, UAT Grădina.
 • Galați-11 proiecte- OUAI Dunărea (2 proiecte), OUAI Fundeni (2 proiecte), OUAI Braniștea, OUAI Tudor Vladimirescu (2 proiecte), UAT Corod, UAT Cudalbi, UAT Munteni, UAT Drăgănești.
 • Tulcea-12 proiecte- UAT Isaccea, OUAI Zmeica, UAT Mihai Bravu (2 proiecte), UAT CA Rosetti, UAT Ceamurlia de Sus, UAT Greci, UAT Frecăței, UAT Slava Cercheza (2 proiecte), UAT Juila, UAT Peceneaga.
 • Vrancea-13 proiecte- UAT Cîrligele, UAT Străoane, UAT Cotești, UAT Milcovul, ADI Tîmboiești, OUAI Maiaprodsilva, OUAI Gabana Ferm Măicănești, UAT Bălești, UAT Cîmpineanca, UAT Slobozia Bradului, UAT Racoasa, UAT Soveja, UAT Vizantea-Livezi.
Please follow and like us:

Leave a Comment