Facturi mari ? Gabriel Comănescu vrea să-și vândă gazul pe spinarea românilor, cu complicitatea autorităților

Noile facturi de gaze și energie electrică au creat un șoc în rândul consumatorilor. Așa cum acum cei care nu cred în eficiența vaccinurilor antiCovid sunt numiți “proști” sau “comuniști”, la fel erau etichetați și cei care cu, puțin timp în urmă, se îndoiau de beneficiile liberalizării prețurilor la energie.

Ca în orice escrocherie modernă, era nevoie să fie implicat și un securist, iar acesta s-a dovedit a fi unul de la noi din zonă, recte Gabriel Comănescu, sponsorul primarului-minune, Virgil Chițac.

 

În anul 2020, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că va salva termocentrala Mintia, că va găsi un investitor și că va fi preluată de Primăria Deva, sau de CJ Hunedoara. După mai putin de un an de zile , însă, societatea a fost închisă, termocentrala Mintia fiind singura centrală de mare putere în zona de N-V a României și producea 1,275 de megawați, echilibrând, practic, sistemul energetic al României.

Valoarea pe piață a termocentralei Mintia este de peste 100 de milioane de euro, valoarea la care vor fi vândute activele, însă, este de doar 60 de milioane de euro. Odată ce va fi achiziționată de “investitor”, conform spuselor lui Virgil Popescu intr-un interviu, Mintia urmează “să fie trecută pe gaz”. Dar asta se va întâmpla pe banii noștri, adică folosind banii din Fondul Național pentru Modernizare, nu banii investitorului. Mai mult decât atât, având în vedere contextul crizei actuale, trecerea pe gaz nu reprezintă o soluție viabilă, dacă avem în vedere că România este dependentă de gazul rusesc și de prețul acestuia.

Ministrul Economiei a vorbit în cadrul interviului despre situația de la CE Hunedoara, care acum se află în insolvență, și despre CE Oltenia, care urmează să intre într-un program de restructurare, primind un ajutor de stat de 1,2 miliarde de lei pentru plata certificatelor de emisii de dioxid de carbon. La ambele companii, centralele urmează să fie trecute de pe cărbune pe gaz.

La Hunedoara, centrala de la Paroșeni va fi trecută într-o nouă companie, urmând ca aceasta să investească în înlocuirea grupurilor de pe cărbune pe gaz. Centrala de la Mintia ar urma să fie preluată de Consiliul Județean Hunedoara sau de către Primăria Deva. În paralel, Romgaz are în plan construirea unei centrale pe gaz la Mintia, pe un teren al CE Hunedoara.

Cristian Istoc, Președintele Sindicatului Solidaritatea, a făcut o serie de dezvăluiri care confirmă premeditarea închiderii termocentralei:

”În 2019, când a venit ministrul Virgil Popescu la Economie, în 10 zile ne-a băgat în insolvență, deși noi ne pregăteam de aplicarea Ordonanței 60, care permitea darea în plată a activelor viabile de la Complexul Energetic Hunedoara, și avem acea solicitare de la Consiliul Județean Hunedoara să preia Termocentrala Mintia. Ministrul Virgil Popescu a refuzat însă să o predea către Consiliul Județean, nici acum nu a dat un răspuns. A încercat să o dea firmei GSP Power, firmă băgată în PNRR pe ușa din dos, care trebuia să primească 600 milioane de euro”

Virgil Popescu – Iunie 2021: “”Termocentrala de la Mintia nu se va tăia la fier vechi. Termocentrala de la Mintia – acolo se caută un investitor care să pună în loc cel puţin 800 de megawaţi – că sunt gaz, că sunt gaz cu hidrogen, că sunt orice altă tehnologie de producere în bandă – aia se va face. La fel se va întâmpla şi cu Paroşeni. (…)

În luna februarie a anului 2021, deci cu luni de zile înainte de a anunță în spațiul public “schimbarea de strategie”, Virgil Popescu spunea într-o întâlnire că “..e praf Mintia, trebuie trecută pe gaz…avem fondul de modernizare”. Firma care a anunțat public, abia în iunie 2021, că “o va trece pe gaz” este chiar celebra firma GSP Power a lui Gabriel Comănescu, înființată în august 2020, deci dupa băgarea termocentralei Mintia în insolvență.

Firma lui Comănescu a primit o treime din sumele prevăzute în capitolul “Energie” al PNRR, adică 585 milioane de euro. O firmă cu ZERO activitate în domeniul producției de energie, condusă de un om cunoscut pentru modul în care își bagă propriile firme în insolvență pentru a nu-și plăti angajații, primește 600 milioane de euro din PNRR.

După Mintia-Paroșeni urmează și Turceni-Rovinari pentru că deja au fost înființate  tot în august-septembrie 2020 cel puțin încă două firme (ENERGY TRANSITION SRL si ENERGIE OLTENIA SRL) în care Gabriel Comănescu este implicat alături de celebrul senator PNL, Ion Iordache și Remus Vulpescu, fostul șef al Oficiului pentru Privatizare din Ministerul Economiei.

Reamintim că la sfârștul lunii trecute, Comănescu a preluat mai multe linii de business deținute de gigantul Schlumberger în România, prin compania Forasol, care-i aparține, și care deasemenea a avut cifra de afaceri ZERO, de la înființarea sa în anul 2018.

În urma  tranzacției, vor fi preluate și contractele pe care Schlumberger le are cu Petrom, Romgaz sau Black Sea Oil and Gas (concesionarul unui perimetru de gaze de un miliard de metri cubi din Marea Neagră).

Dintre contracte se remarcă și cele încheiate cu ExxonMobil pentru dezvoltarea perimetrului offshore Neptun Deep, care urmau să intre în vigoare după decizia finală de investiții.

 

 

Please follow and like us:

Leave a Comment