Un român, membru al mișcării extremiste care punea la cale lovitura de stat din Germania

Ancheta desfășurată în cazul grupului care intenționa răsturnarea guvernului german vizează un total de 54 de persoane. Dintre acestea, 25 au fost arestate în timpul operaţiunii de miercuri dimineaţă în ancheta asupra acestei celule, alimentată de ideologia „Reichsburger”, „Cetăţenii Reichului”, o mişcare extremistă care a luat amploare odată cu restricţiile sanitare. Justiţia îi suspectează că „au făcut pregătiri concrete pentru a intra violent în Bundestagul german”, camera deputaţilor din Berlin, „cu un mic grup armat”, potrivit unui comunicat de presă al parchetului. Grupul era sub supraveghere „din primăvara acestui an”, a precizat la RTL Thomas Haldenwang, şeful Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (informaţii interne), subliniind că existau „planuri de răsturnare a guvernului, planuri de punere în aplicare efectivă a unei răsturnări”. Mişcarea Reichsburger numără, potrivit acestuia, aproximativ 21.000 de persoane.

 

Polițiștii germani l-au arestat în cadrul amplei acțiuni antiteroriste de miercuri și pe liderul grupării „Cetățenii Reichului”, organizație acuzată că a complotat pentru o lovitură de stat violentă, în urma căreia să preia conducerea țării. Potrivit mai multor ziare și site-uri de informații germane, au fost arestate în special două personalități ale acestei mișcări, care nu și-a ascuns niciodată înclinațiile sedițioase. Primul este un fost comandant de parașutiști, Rüdiger von P., în vârstă de 69 de ani. Al doilea este descendentul unei vechi familii aristocratice germane, cunoscut sub numele de Henric al XIII-lea, prințul Reuss (Prinz Reuß), în vârstă de 71 de ani și care locuiește într-un castel din Turingia, regiune a fostei Germanii de Est unde extrema dreaptă este puternic stabilită și solid organizată.

Prințul Heinrich XIII este membru al unei vechi familii nobiliare din Germania, adept al teoriilor conspirației, potrivit presei germane. Mai mult, anchetatorii germani afirmă că prințul a luat legătura cu reprezentanți ai Rusiei. Potrivit anchetatorilor, septuagenarul ar fi încercat să se asigure de sprijinul Rusiei, mizând pentru aceasta pe tânăra sa amantă, pe nume Vitalia, în vârstă de 39 de ani Odată cu raidul de miercuri, care a necesitat desfășurarea a 3.000 de polițiști, germanii au înțeles că extrema dreaptă din țara lor nu mai e un simplu detaliu exotic, ci o adevărată amenințare la adresa democrației. Mobilizarea forțelor de securitate a fost cea mai mare operațiune de poliție din istoria Republicii Federale împotriva unei rețele de extremă dreapta – desfășurată nu doar în Germania, ci și în Austria și Italia – cu participarea agenților Unității Speciale de Intervenție (GSG9) . În 11 landuri federale au fost percheziţionate mai bine de 130 de imobile, locuinţe şi birouri.

Potrivit Procuraturii Federale, persoanele arestate sunt aşa-numiţi „Reichsbürger”, care nu recunosc legitimitatea Republicii Federale Germania.

Arestările au avut loc în diferite localităţi din landurile Baden-Württemberg, Bavaria, Berlin, Hessa, Saxonia Inferioară şi Turingia. De asemenea, un suspect a fost arestat în Austria, la Kitzbühl, şi un altul în Italia, la Perugia. Percheziţii au fost efectuate şi în landurile Brandenburg, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat şi în Saarland. Potrivit Procuraturii Federale, aceste percheziţii au vizat alţi 27 de învinuiţi.  Un alt soldat, despre care se spune că ar fi, de asemenea, membru al Comandamentului Forțelor Speciale (KSK), și Birgit Malsack-Winkemann, fostă membră în Bundestag din partea  AfD, care acum lucrează ca judecător la Berlin, sunt de asemena bănuiți că ar face prte din milcare. Malsack-Winkemann , ar fi trebuit să fie numit ministru al Justiției într-un așa-numit guvern interimar al lui Heinrich XIII. Printre acuzați se numără și polițiști și medici.

Potrivit Procuraturii Federale, gruparea a încercat să atragă de partea sa poliţişti şi militari ai Bundeswehr. Ea şi-a format un „braţ militar“ şi un consiliu, condus de „Heinrich XIII P. R.“. Acesta este, potrivit mass media, un nobil din Frankfurt am Main, întreprinzător în branşa imobiliară, care deţine un castel de vânătoare în localitatea Bad Lobenstein din landul Turingia. Casa nobiliară Reuss s-a dezis și s-a distanțat de Heinrich. Un purtător de cuvânt al familiei a precizat că acesta a părăsit familia la cererea sa în urmă cu 14 ani și nu mai există niciun contact cu el.

Potrivit „Der Spiegel“, membrii acestei rețele teroriste sunt legați de Reichsbürger („cetățeni ai Reichului”), structură extremistă subterană apărută în anii 1980, ai cărei membri nu recunosc legitimitatea instituțiilor Germaniei Federale, pledează pentru restaurarea imperiului (Reich) între frontierele sale din 1871 și refuză să se supună poliției de stat sau federale și să plătească impozite, amenzi sau contribuții sociale.

Necunoscut publicului larg, prințul Reuss, a cărui genealogie îi conferă o anumită aură printre Reichsbürgeri, nu și-a ascuns niciodată ura față de instituțiile republicane sau antisemitismul său. Acesta considera că Germania a devenit un stat vasal familiei de bancheri evrei Rothschild, iar cele două războaie mondiale au fost puse la cale de evrei pentru colonizarea Palestinei și independența statului Israel. Prințul german ar fi căutat în special să se  asigure de sprijin în cadrul poliției și armatei. Se pare că au fost organizate cel puțin patru întâlniri în Baden-Württemberg în timpul verii, Rüdiger von P. fiind suspectat că a călătorit în nordul Germaniei cu diverse ocazii în această toamnă pentru a recruta ofițeri de poliție.

 

Din mișcarea extremistă „Cetăţenii Reich-ului“ a făcut parte și un roman, Adrian Ursache, fost „Mister Germania“. Povestea lui Adrian Virgil Ursache este demnă de film, scrie Monitorul de Suceava. În 1998 Adrian Ursache a fost ales „Mister Germania”. Ulterior, el a studiat comerţul internaţional la Universitatea din Anhalt, pe care a absolvit-o cu Master în Administrarea Afacerilor. După absolvire a lucrat la diverse companii de telefonie mobilă, apoi s-a alăturat industriei în energia solară ca acţionar şi investitor şi a fondat compania Dima Da Energie GmbH. În anul 2000, Ursache s-a căsătorit cu „Regina frumuseţii” Sandra Hoffmann, cu care are doi fii, dar de care s-a despărțit in 2019.

Ursache a intrat în atenția polițiștilor în momentul în care a fondat, pe proprietatea sa și a socrilor, pseudo-statul „Ur” şi şi-a făcut propria ideologie „Cetăţenii Reich-ului”, o mişcare extremistă ai cărei adepţi nu recunosc Republica Federală Germania şi refuză să plătească impozite sau amenzi pe motiv că legile care prevăd astfel de sancţiuni nu au o bază constituţională. Fiind somat să părăsească proprietatea pentru că nu plătise statului taxe, impozite și amenzile aferente, suceveanul a împușcat un polițist și l-a rănit la gât. În instanţă, fostul „Mister Germania” şi-a pierdut de mai multe ori cumpătul, l-a insultat pe judecător şi l-a concediat pe unul dintre avocaţii săi, astfel că până la urmă a fost dat afară din sală.

Ursache s-a născut la 1 noiembrie 1974 în România, a lucrat ca mecanic auto în oraşul Câmpulung Moldovenesc, meserie pe care a practicat-o şi după ce a emigrat în Germania. Ca proaspăt cetăţean german, în 1997-1998 şi-a desfăşurat serviciul civil (armata „civilă” germană) în Berlin, în ajutorul persoanelor cu handicap grav. În 1997, conform ziarului Berliner Zeitung, s-a logodit cu Yasemin Mansoor, fostă „Miss Germania“ şi s-a convertit la islam.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment