Peste 4 000 000 lei pentru firmele de casă ale lui Chițac. Trei licitații cu dedicație, în aceeași zi

În ciuda avertismentelor venite de la Guvern de a se reduce cheltuielile bugetare și în timp ce mai multe ministere și structuri ale statului stau cu mâna întinsă la Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea fondurilor de salarii, Primăria Municipiului Constanța își duce la îndeplinire planul de a asigura, și în acest an, iluminatul festiv aferent sărbătorilor de iarnă. 

 

Cu doar 15 zile înaintea emiterii de către Guvern a OUG 90/2023, prin care autorităților locale li s-a interzis să facă astfel de cumpărături, în 2023, cu excepția celor finanțate din sponsorizări și donații primite, instituția condusă de  liberalul Vergil Chițac a și atribuit afacerea. Însă anunțul de atribuire a fost publicat abia la începutul săptămânii trecute, în SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice). Este vorba despre contractarea produselor aferente iluminatului festiv în municipiul Constanța, pentru perioada 2023 – 2024, pe parcursul sărbătorilor de iarnă.

 

Afacerea a fost împărțită în trei loturi. Primul vizează iluminatul festiv al străzilor din Constanța, respectiv pe arterele Șoseaua Mangaliei, Bulevardul 1 Mai, Bulevardul 1 Decembrie, Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, Bulevardul I.C. Brătianu, Strada Dezrobirii, Strada Soveja, Bulevardul Tomis, Bulevardul Ferdinand, Bulevardul Mamaia, Strada Termele Romane, Bulevardul Aurel Vlaicu, Strada Brizei, Strada Dumbrăveni, precum și în intersecțiile aferente, dar și la intrările din oraș. Acest lot a fost estimat de către Primăria Constanța la o valoare maximă de 2.715.650,21 de lei cu tot cu TVA.

Al doilea lot se referă la iluminatul festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu din Constanța, pentru care primăria condusă de Vergil Chițac a pus la bătaie un buget estimat inițial la 412.251,7 lei fără TVA. Iar cel de-al treilea și ultimul lot a acestei afaceri vizează iluminatul festiv pe perioada sărbătorilor de iarnă în parcurile din municipiul Constanța, pentru care administrația locală era dispusă să cheltuie nu mai puțin de 1.155.073,5 lei cu TVA inclusă. În total, suma maximă destinată finanțării acestor trei loturi, asigurată integral de la bugetul local al municipiului Constanța, se ridica la 4.282.975,41 de lei cu TVA inclusă.

 

Toate loturile, atribuite în aceeași zi

 

Pentru atribuirea contractelor, instituția citată a organizat o licitație deschisă, iar anunțul de participare a fost publicat pe SEAP încă din data de 21 iulie 2023.

Astfel, la procedura de licitație deschisă, pentru fiecare dintre cele trei loturi descrise anterior, Primăria Municipiului Constanța a primit o singură ofertă, care a fost, pe de o parte, declarată admisibilă, și, pe de altă parte, care a fost și declarată câștigătoare. În acest sens, în data de 12 octombrie 2023, autoritatea contractantă a încheiat cu companiile SC RC Energo Instal SRL și SC Luxten Lighting Company SA, un contract în valoare de 2.444.085,2 lei cu TVA, pentru atribuirea Lotului 1. Apoi, în aceeași zi, a fost parafat, cu aceleași două societăți comerciale, un contract în valoare de 410.190,4 lei cu TVA, având ca obiect atribuirea Lotului 2. Și, tot la data de 12 octombrie 2023, instituția condusă de edilul Vergil Chițac a parafat, tot cu societățile în cauză, și contractul aferent Lotului 3, la o valoare finală negociată de 1.149.298,1 lei cu TVA.

Concret, toate cele trei loturi atribuite vor scoate din bugetul Primăriei Municipiului Constanța, pentru iluminatul festiv aferent sărbătorilor de iarnă, suma de 4.003.573,7 lei cu TVA inclusă (817.055.9 euro), doar anul acesta.

De produsele decorative vor beneficia parcurile centrale din Constanța, respectiv Parcul Tomis 1, Parcul Poarta 6, Parcul Gară. Parcul Far, Parcul Casa de Cultură, Parcul Gheorghe Oancea și Parcul Arheologic, unde vor fi montate perdele flash, figurine tip brad 3D, șiruri flash, globuri filetate, brazi 3D cu ghirlande meteor, piramide 3D, fulgi 3D, brazi cu reni, o arcadă cu 2024, fotolii 3D, cutii poștale 3D, șeminee 3D, sfere flash, sfere tricotate și țurțuri flash. 

În zona Peninsulară Piața Ovidiu, accentual va fi pus pe Lupoaică și pe Piața Ovidiu.

 

24 de milioane de lei, în cinci ani

 

Această investiție făcută de Primăria Constanța a avut loc în condițiile în care, anul trecut, instituția a atribuit, acelorași două companii, un contract similar în valoare de 2.894.892,9 lei cu TVA. Apoi, în 2021, Primăria Constanța a mai cumpărat astfel de produse, în valoare de 5.922.854,4 lei cu TVA. În 2019, iluminatul festiv a mai costat bugetul local încă 5.495.899,3 lei cu TVA, iar în 2018 s-au plătit, cu aceeași destinație, încă 5.719.857.9 lei cu TVA.

Astfel, se poate observa că, în ultimii cinci ani, municipalitatea a spart nu mai puțin de 24.059.078,2 lei cu TVA (5.118.952,8 euro) pe astfel de luminițe de Crăciun.

 

Please follow and like us:

COMMENTS