Mircea Banias și Laurențiu Mironescu lovesc din nou ! 871 000 de euro de la ANR pentru certificate ilegale de „Gas Free”

După ce au fost “achitați” în nenumărate dosare de corupție, luare de mită, contrabandă, evaziune fiscal, fals, rambursări de TVA, subminarea economiei naționale, acoperind practic aproape tot codul penal, Mircea Banias și Laurențiu Mironescu sunt vizați într-un alt caz penal.

Autoritatea Navală Română a fost căpușată sistematic sub conducerea actualului director general Cosmin Laurențiu Dumitrache, numit în funcție pe filieră liberală la finalul anului 2019.

Atunci, sub pretextul reorganizării, s-a creat cadrul legal pentru externalizarea unor servicii maritime de pe urma cărora statul român încasa milioane de euro anual.

Alexandru Pilat, șeful Biroului Inspecții Terminale și Gas Free (BITGF), i-a transmis premierului de atunci, Ludovic Orban, un memoriu prin care îl informa despre măsurile controversate luate de directorul Cosmin Dumitrache.

„Aceste activități de inspecții de stat de gas free și hot work au fost trecute din competențele statului român către anumite firme private, de către actuala conducere a ANR, în mod nelegal, prin intermediul unui ordin de ministru și al unor decizii cu caracter intern ale ANR”, se menționa în memoriu.

„Certificatele emise de acestea reprezintă abateri grave de la legislația în vigoare. În unele situații reprezentanții acestor firme s-au deplasat la nave și au efectuat inspecțiile de gas free inițiale în locul inspectorilor ANR”, susținea Alexandru Pilat.

De atunci au trecut patru ani, timp în care Ministerul Transporturilor, condus în prezent de ministrul Sorin Grindeanu, și Guvernul României s-au făcut că nu văd haosul de la ANR.

Acum, Corpul de Control al prim-ministrului a făcut public un raport în care se menționează că „două societăți au eliberat, fără a avea dreptul, un număr de 1.779 de certificate de <Gas free> pentru nave tanc goale care au tranzitat canalele navigabile, încasând contravaloarea tarifelor stabilite pentru aceste operațiuni”.

Cele două societăți care au emis ilegal cele 1.779 de certificate sunt Seagas Services SRL și Euro River Transport SRL, două firme cu conexiuni puternice în zona ANR. Prima societate, Seagas Services, este deținută în acte de un anume Gabriel Ilie. Cu un singur angajat, firma a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de aproximativ 400.000 lei și un profit de peste 250.000 lei.

Cealaltă societate, Euro River Transport îi are printre asociați pe deputatul liberal Mircea Banias și pe fostul parlamentar Laurențiu Mironescu, iar ca administratori pe Emil Banias, fratele lui Mircea Banias și pe Adriana Carmen Mironescu, soția lui Laurențiu Mironescu.

Corpul de Control al prim-ministrului a concluzionat în raport că, în cazul în care certificatele ar fi fost emise de către ANR, statul român ar fi încasat în jur de 871.000 de euro. Mai mult, raportul arată că directorul general Cosmin Laurențiu Dumitrache a favorizat această situație, prin desființarea Biroului Inspecții Terminale și Gas Free (BITGF), invocând lipsa de personal din această structură.

 

În cazul în care aceste activități ar fi fost „efectuate de reprezentanții ANR, în sarcina cărora exista această atribuție, suma minimă încasată la bugetul ANR ar fi fost în valoare de 355.800 euro, iar valoarea medie ar fi fost de aproximativ 871.710 euro (1779 certificate x 490 euro), potrivit raportului.

Mai mult, cele două societăți au certificatele fără să aibă autorizații de la ANR valabile, acestea expirând la data 5 martie 2023, în cazul firmei Seagas Services respective 4 iunie 2022, pentru firma lui Banias și Mironescu.

Prin urmare, toate certificatele emise ulterior acestor date sunt ilegale.

Întrebat dacă l-a susținut politic pe Cosmin Laurențiu Dumitrache pentru ocupare funcției de director general al ANR, deputatul Mircea Banias a precizat că nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase:

„Nici nu-l știu. Nu l-am văzut în viața mea pe la partid și nici nu s-a pus problema să îl susțin eu”, a declarat Banias.

În ceea ce-l privește pe celălalt onest om de afaceri, Laurențiu Mironescu, nu a putut să declare nimic, fugit fiind, probabil, de frigul din țară, în Grecia, la casa lui de vacanță  de pe paradisiaca insulă Evia.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment