România, pe mâna infractorilor! „Gruparea Vameșilor”a preluat Șantierul Naval Orșova

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat documentul de ofertă publică de preluare obligatorie a companiei Şantierul Naval Orşova (SNO), iniţiată de Sea Container Services şi SIF Muntenia (SIF4).

Oferta, ce se va derula în perioada 1 – 14 februarie, este lansată pentru circa un milion de acţiuni SNO, echivalentul a 8,8% din producătorul de nave fluviale.

La finele lunii noiembrie a anului trecut, Sea Container Services şi SIF Muntenia au notificat piaţa că, în urma încheierii unui acord de cooperare până la finele lunii aprilie a acestui an, deţin împreună 91,2% din Şantierul Naval Orşova, Sea Container Services având aproape 50% din companie iar SIF-ul 41,2%.

Sea Container Services a cumpărat pachetul de acţiuni SNO de la Transilvania Investments, la jumătatea lunii noiembrie 2023 pentru circa 29,1 milioane de lei.

Sea Container Services (fostă Property Development) a fost înfiinţată în anul 1998, începându-şi activitatea ca operator de mărfuri containerizate, ulterior diversificând-şi gama de servicii prestate în Portul Constanţa, între care operaţiuni de descărcare/încărcare a mărfurilor pe nave maritime şi fluviale, vagoane feroviare şi auto, depozitare mărfuri, manipulare, etc.

Asociaţii societății sunt: Stone Group SRL reprezentată de Codruţa Dana Bogatu şi Dumitru Teşeleanu – 50% şi Lenuţa Pilcă şi Marius Făinărea câte 25% fiecare, compania fiind administrată de Ion Dumitru.

Cei menţionaţi sunt în fapt infractori notorii și fac parte din aşa-numita „grupare a vameşilor”, foşti vameşi din Constanţa reprofilaţi în oameni de afaceri. De-a lungul timpului, membrii grupării au avut probleme constante cu legea, o parte din ei fiind  arestaţi și condamnați în dosare grele de corupţie.

Pentru primele nouă luni ale anului trecut, Şantierul Naval Orşova a raportat o cifră de afaceri de 81,8 milioane lei, cu 87% peste cea din intervalul ianuarie-septembrie 2022, în vreme ce profitul net s-a ridicat la aproape patru milioane de lei, faţă de o pierdere de 2,3 milioane lei.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment