„Big Brother” ajunge și la Constanța ! Chițac dă 80 de milioane de lei pe camere de supraveghere

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor locale, Primăria Constanța, la conducerea căreia se află liberalul Vergil Chițac, a încheiat un contract în valoare de 80 de milioane de lei, pentru a se dota cu un sistem de camere de supraveghere video și de monitorizare stradală fără precedent.

580 de astfel de camere vor împânzi orașul, urmând a fi montate în tot atâtea locații din parcuri, intrări și ieșiri din oraș, în parcările mall-urilor, în intersecții și în zonele de salubrizare. Banii pentru acest proiect vin de la buget, în ciuda faptului că, așa cum rezultă din documentația de atribuire, proiectul este cofinanțat din fonduri europene.

Sistemul de supraveghere are drept scop, printre altele, și acela de a recunoaște facial orice persoană care „săvârșește infracțiuni sau abateri de la normele publice”, iar justificarea unei asemenea monitorizări este, evident, „binele public”. Primăria Constanța vrea să dețină un mecanism pentru „recunoașterea și identificarea persoanelor care participă la orice fel de infracțiune sau abatere de la normele publice”, sistemul putând contribui și la „combaterea consumului de alcool și de stupefiante în spațiul public, în zona unităților școlare din municipiul Constanța”.

Intenția de a umple orașul de la malul Mării Negre cu camere de supraveghere video a devenit proiect în toată regula în data de 26 iunie 2023, când Primăria Municipiului Constanța a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț privind contractarea de servicii de furnizare de echipamente și realizarea infrastructurii, pentru „Creșterea siguranței în municipiul Constanța – Safe City “, prin realizarea unui sistem operațional integrat de monitorizare.

Din anunțul citat, aflăm că este vorba despre un contract cu durata de 26 de luni, iar pentru atribuirea lui a fost decis un criteriu care are la bază principiul celui mai bun raport calitate – preț.

Finanțarea proiectului este asigurată de la bugetul instituției conduse de primarul Vergil Chițac, autoritatea contractantă organizând, în acest sens, o licitație deschisă, la care a pus la bătaie un buget inițial estimat la 66.965.824,6 lei fără TVA, respectiv la 79.689.331,3 lei cu TVA inclusă.

La procedura de licitație a fost primită o singură ofertă, declarată și admisibilă, iar, la data de 9 ianuarie 2024, Primăria Municipiului Constanța a atribuit asocierii formate din companiile SC Dendrio Solutions SRL și SC Aegeria Business Consulting SRL un contract, având numărul 12229/2024, în valoare finală de 66.900.000 de lei fără TVA, respectiv de 79.611.000 de lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă o cheltuială de 16.247.142,9 euro.

 

Potrivit documentației de atribuire a acestui contract de achiziție publică, vor fi monitorizate nu mai puțin  de 580 de obiective de interes public. Este vorba despre 13 parcări, despre patru zone publice (piațete, pasarele și rezidențiale), despre trei obiective de investiții publice, despre 84 de locuri de joacă publice, despre 110 stații de autobuz CT Bus 1, despre 36 de stații de autobuz amplasate pe bulevardele aflate în reabilitare, despre 97 de stații de autobuz CT Bus 2, despre 14 spații publice gestionate de Direcția Logistică, despre 165 de spații publice gestionate de către Poliția Locală, despre 15 spații publice solicitate și despre încă 39 de locații extra, solicitate de către direcțiile Primăriei Municipiului Constanța..

Contractul, încheiat cu două companii care au livrat echipamente instituțiilor de forță ale statului

Conform datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Dendrio Solutions SRL, una dintre cele două companii care alcătuiesc asocierea care și-a adjudecat contractual, este deținută de alte două societăți comerciale. Prima este Bittnet Systems SA, cu 88.001% din capitalul social, iar a doua se numește Societatea de Investiții Alternative cu Caracter Privat Agista Investments SA, cu 11,999% din capitalul social.

Dendrio Investments SRL a mai participat, în ultimii ani, și la alte contracte finanțate din bani publici, puse la bătaie de unele instituții de forță ale statului. Spre exemplu, în data de 13 iulie 2022, SC Dendrio Solutions SRL  a încheiat cu Direcția Generală de Protecție Internă, celebrul serviciu secret al Ministerului Afacerilor Interne, cunoscut și sub denumirea de „Doi și-un sfert”, un contract vizând furnizarea de echipamente de tip Switch Core și Switch Data Center, în valoare de 541.442,9 lei cu TVA inclusă.

Mai mult, unul dintre acționarii Dendrio Solutions SRL, este vorba despre Bittnet Systems SA, are, la rândul său, încheiat un contract, în valoare de 991.032 de lei cu tot cu TVA, clientul fiind Serviciul de Protecție și Pază (SPP), căruia i-a livrat o soluție de tip e-mail Gateway, două sisteme Privileged Account Session Manager și o soluție de videoconferință.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment