România plătește scump vizita lui Ciolacu în SUA: un miliard de euro pentru rachete nefuncționale

După eșecul testării  primului sistem de rachete Patriot de la Capul Midia, Ministerul Apărării Naționale va plăti alte 1,08 miliarde euro pentru achiziția a 200 de rachete necesare sistemului de apărare anti-rachetă PATRIOT.

Memorandumul privind această achiziție urmează să fie aprobat de premierul Marcel Ciolacu, care în paralel își pregătește vizita oficială în SUA, acolo unde speră să fie primit de secretarul de stat Anthony Blinken și de vicepreședintele Kamala Harris.

Armata Română are în dotare un singur sistem de rachete PATRIOT din cele șapte cumpărate de la Guvernul SUA cu nu mai puțin de 3,9 miliarde de dolari.

Angel Tîlvâr, ministrul Apărării Naționale, a solicitat printr-un memorandum acordul premierului Marcel Ciolacu pentru a trimite Parlamentului României o solicitare prin care să ceară aprobarea prealabilă pentru inițierea procedurii de achiziție a 200 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemul de rachete PATRIOT.

Valoarea celor 200 de rachete a fost estimată de către oficialii MApN la suma de 1.088.950.000 euro fără TVA, bani în care intră piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS.

Cantitatea de rachete comandată din SUA reprezintă o încărcare completă a jumătate dintre lansatoare. Acesta este motivul oficial pentru care MApN vrea să cumpere cele 200 de rachete prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NSPA).

Dar nici acestea nu sunt suficiente. Pentru a avea un stoc complet de rachete, MApN urmează să facă alte achiziții.

Din memorandum mai aflăm că, în anul 2022, România, alături de Olanda, Germania, Spania și Suedia și-au exprimat disponibilitatea de a cumpăra fiecare câte 200 de rachete sol-aer PAC-2 GEM-T prin mecanismul European Sky Shield Initiative (ESSI).

Achiziția va fi făcută prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții, care la rândul ei va atribui contractul companiei COMLOG din Germania pentru fabricarea rachetelor. Totodată, se va semna un acord Foreign Military Sales (FMS) cu Departamentul Apărării al SUA pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa.

În perioada 17-22 septembrie 2023 a avut loc reuniunea PSPC (PATRIOT Support Partnership Committee) din cadrul NSPA, ocazie cu care au fost prezentate prețurile maximale pentru achiziția consolidată a celor 1.000 de rachete.

„Conform celor comunicate de reprezentanții NSPA, prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 EUR, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 EUR, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS)”, se menționează în memorandum.

Ministerul Apărării Naționale, după ce va plasa comanda fermă, urmează să primească gradual cele 200 de rachete pentru sistemul PATRIOT. Cu toate acestea, ministerul condus de Angel Tîlvăr și-a arătat disponibilitatea de a plăti un avans de aproximativ 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet până la sfârșitul anului 2023 sau în primul trimestru al anului 2024. Adică în jur de 350 de milioane de euro fără TVA.

Primele rachete PAC – 2 ATM au fost trase de Regimentul 74 PATRIOT în poligonul de la Capu Midia, la data de 15 noiembrie 2023, atunci când a fost testat cu muniție reală primul sistem de rachete PATRIOT aflat în dotarea Armatei Române. Testul a fost un semi-eșec în contextul în care una din cele trei rachete a ratat lansarea.

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment