Percheziții la Galați și Constanța. Parchetul European verifică o fraudă în achiziționarea a două remorchere.

Parchetul European (EPPO) efectuează miercuri, 27 martie 2024, 12 percheziții în cadrul unei anchete împotriva funcționarilor Administrației Dunării Inferioare Galați (AFDJ) și a Autorității Navale Române (ANR). Perchezițiile sunt în Galați și la Constanță, atât la sedii, cât și la locuințele unor funcționari.

Este vorba despre o suspiciune de fraudă legată de achiziționarea a două remorchere – bărci puternice utilizate pentru remorcarea bărcilor și a navelor mai mari – pentru Delta Dunării Inferioare.

 

Miercuri dimineață au avut loc trei percheziții în trei instituții publice – una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au fost efectuate la casele funcționarilor publici care lucrează pentru aceste instituții, iar două au avut loc la societăți private.

Potrivit dovezilor colectate până în prezent în cadrul acestei anchete, funcționarii publici ai SLDJ Galați, în calitatea lor de reprezentanți ai acestuia, au obținut finanțare din partea UE din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere multifuncționale.

„Aceasta a fost rezultatul unui contract de achiziții publice lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35 .144 000 RON (aproximativ 7 milioane EUR).Se susține că funcționarii publici au prezentat documente inexacte pentru finanțarea proiectului. Deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale, suspecții au întocmit caietul de sarcini pe baza caracteristicilor tehnice și a cerințelor de construcție mai restrictive specifice navelor maritime. În consecință, tipul de nave care intră sub incidența criteriilor din caietul de sarcini era foarte limitat, ceea ce a împiedicat alți operatori economici să participe la procedura de cerere de ofertă și, în cele din urmă, a favorizat doar un singur solicitant”, au transmis anchetatorii.

Funcționarii publici sunt bănuiți că au depus documente inexacte în vederea finanțării proiectului. În urma finalizării contractului cu societatea furnizoare, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut inițial în caietul de sarcini și în contractul de achiziție.

„Acest lucru a făcut ca acestea să fie adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu un pescaj mai mare, ceea ce face ca cele două ambarcațiuni să fie inutilizabile pentru navigația fluvială, deoarece nu puteau tranzita toate rezervoarele din sectorul fluviului Dunărea. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane EUR”, mai transmite Parchetul European.

 

Please follow and like us:

COMMENTS

Leave a Comment